29. travanj 2013.

Mladi kretivci osmišljavaju ulaz u Gradsku tržnicu

radionica dizajna image pressica radionica

29.04.2013.-U organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina od 27. travnja do 05. svibnja u Varaždinu se održava prva kreativna radionica u projektu  Produkt dizajn u funkciji turizma. Tema radionice je Gradska tržnica Varaždin, a studenti dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu i njihovi mentori izraditi će idejno  rješenje dizajnerske i arhitektonske interpretacije ulaznog prostora na tržnicu, iz Ulice Augusta Šenoe, te grafički oblikovati informacijske ploče i ostale oznake za obilježavanje ponude i drugih sadržaja tržnice.
Najavili su to na današnjoj konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika i predsjednica Turističke zajednice grada Varaždina Natalija Martinčević, direktorica Turističkog ureda TZ grada Varaždina Branka Tropp i direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar.
Kreativna industrija obuhvaća široki segment djelatnosti, a među njima i dizajn, arhitekturu te kulturni turizam. Kao organizator  i inicijator različitih  turističkih sadržaja Turistička zajednica grada Varaždina  surađuje s drugim sektorima kreativne industrije te ističe kreativnost kao prepoznatljiv element varaždinskog turističkog proizvoda.  U Varaždinu se spoj turizma i ostalih područja kreativne industrije pokazao prirodnim i učinkovitim, što dokazuju Špancirfest, projekt Varaždinska dvorišta te razne aktivnosti lokalnog kreativnog sektora. Studenti dizajna i arhitekture  Arhitektonskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu i njihovi mentori još su se  2008.  godine kroz radionicu produkt dizajna uključili u Špancirfest.  Tijekom 4 do sada održane radionice razvijeni su različiti dizajnerski koncepti,  od suvenirskog programa do ambalaža za autohtone proizvode, a dio je njih  realiziran i kao finalni proizvod.
Kroz projekt Produkt dizajn u funkciji turizma  jednom će se godišnje organizirati  radionice tijekom kojih će se izraditi idejna rješenje dizajnerskih i arhitektonskih  intervencija u javnom prostoru varaždinske povijesne gradske jezgre.  Prvi će se puta u Hrvatskoj neposredno i interaktivno povezati turizam s produkt dizajnom i arhitekturom, a pokretanjem projekta Produkt dizajn u funkciji turizma  nadogradit će se  i infrastruktura varaždinske kreativne industrije  te otvoriti nove mogućnosti za  razvoj kreativnih djelatnosti.
Inače, Gradska je tržnica Varaždin prva hrvatska tržnica sa certificiranim proizvođačima domaće hrane.  Zahvaljujući toj specifičnoj ponudi  i lokaciji u povijesnoj jezgri gradsku tržnicu redovito posjećuju individualni gosti, a turističke ju agencije uvrštavaju u programe posjete Varaždinu. Kroz radionicu će se definirati rješenje koje će prostor tržnice zaokružiti u funkcionalnu cjelinu te podići njegovu atraktivnost i vrijednost kao turističkog proizvoda.