07. veljača 2020. | Autor: Maja Hrešć

Mladi u borbi protiv korupcije kroz program „Youth Voice for Integrity 2020“

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u petak je u prostorijama Prve gimnazije Varaždin prisustvovala otvorenju programa za mlade „Youth Voice for Integrity 2020“, koji je organiziran uz financijsku podršku Američkog veleposlanstva u Zagrebu i organizacijsku podršku Tehnološkog parka Varaždin.

Zamjenica gradonačelnika u svom je govoru istaknula važnost borbe protiv korupcije te ukazala na značaj ovog projekta koji sam pojam korupcije širi iz polja politike i uključuje i sfere zdravstva, medija i obrazovanja. „Teško je boriti se protiv apstraktnih i općih pojmova, potrebno je definirati i detektirati sve oblike korupcije u društvu i tek tada se mogu napraviti mehanizmi kojima ćemo se suprotstaviti ovom kompleksnom društvenom problemu.“ – rekla je Sandra Malenica. Uz zahvale organizatorici Kaji Pavlinić iz Youth Voice for Integrity 2020 i Veleposlanstvu SAD-a, kao i sudionicima, Malenica je istaknula kako će Grad Varaždin i dalje podržavati ovakve projekte, bilo kroz programe u školama ili kroz Centar za mlade, jer edukacija je ključna kod promjene društvenih trendova.

„Youth Voice for Integrity 2020“ prvo je izdanje petodnevnog programa koji okuplja mlade u starosti od 16 do 24 godine s ciljem poticanja angažmana mladih u borbi protiv korupcije. Prvi dio programa sastoji se od interaktivnih predavanja i radionica na temu korupcije u medijima, obrazovanju, politici i zdravstvu, a koje će održati razni predavači koji su stručnjaci u svojim područjima. Cilj programa je ojačati kapacitete mladih u području borbe protiv korupcije, ali im isto tako dati mogućnost da sami iskažu svoj stav i da se njihov glas čuje.