24. srpanj 2024. | Autor: td

Miroslav Marković održao sastanak sa voditeljima povjerenika civilne zaštite Grada Varaždina

U utorak, 23. srpnja 2024. godine u Gradskoj vijećnici, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Miroslav Marković održao je sastanak s povjerenicima civilne zaštite Grada Varaždina, koji su prihvatili obnašati dužnost voditelja povjerenika civilne zaštite za utvrđenih 17 područja nadležnosti djelovanja povjerenika civilne zaštite. Sastanku su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Anica Mušanović te viša stručna savjetnica za civilnu zaštitu Marijana Jambrešić.

Od 17 područja, 8 područja obuhvaćaju ulice i trgove s područja naselja Varaždin, a 9 su područja prigradskih naselja: Hrašćice, Jalkovca, Kućan Marofa, Gornjeg Kućana, Donjeg Kućana, Črnca Biškupečkog, Gojanca, Poljane Biškupečke, Zbelave. Područja nadležnosti utvrđena s ciljem uspostave novog preustroja, nakon što su prestali djelovati mjesni odbori u skladu sa Statutarnom odlukom o izmjenama i dopunama Statuta Grada Varaždina.

Povjerenici civilne zaštite na lokalnoj razini temeljna su operativna snaga u sustavu civilne zaštite, uz ostale operativne snage vatrogastva, Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja i imaju izrazito važnu ulogu u provedbi mjera zaštite i spašavanja uslijed velikih nesreća, katastrofa i izvanrednih događaja te predstavljaju svojevrsne „oči, uši i produženu ruku“ lokalnih stožera civilne zaštite na terenu.

Marković je naglasio da je intencija da se sustav civilne zaštite Grada Varaždina dovede do stanja vrlo visoke razine spremnosti, a što se svakako postiže kontinuiranim jačanjem i nadopunjavanjem spremnosti svih operativnih snaga civilne zaštite. Također je s voditeljima povjerenika dogovorio daljnje aktivnosti. Prvenstveno je cilj imenovati potreban broj povjerenika za cijelo područje Grada Varaždina. Zaključeno je da je važno raditi u tom segmentu kako bi se moglo adekvatno i spremno odgovoriti na moguće ugroze, a radi toga što je evidentna činjenica da postoje sve veće prijetnje raznih ugroza radi klimatskih promjena i njezinih utjecaja na prirodu.

Pozivaju se svi zainteresirani građani Varaždina da se prijave na Javni poziv za imenovanje na dužnost povjerenika civilne zaštite i njegovog zamjenika za područje Grada Varaždina te na taj način postanu dio sustava civilne zaštite Grada Varaždina kao organiziranog sustava za ostvarivanje zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša u izvanrednim događajima, velikim nesrećama i katastrofama te otklanjanja posljedica terorizma i ratnih razaranja.

Link na Javni poziv: https://varazdin.hr/javni-pozivi/javni-poziv-prijavu-imenovanje-duznost-povjerenika-civilne-zastite-i-njegovog-zamjenika-podrucje-gra-11183/