26. kolovoz 2023. | Autor: Maja Hrešć

Ministrica turizma i sporta posjetila Špancirfest

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki u petak su zajedno sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, saborskim zastupnikom Damirom Habijanom i zamjenicom župana Silvijom Zagorec dočekali i ugostili u Varaždinu ministricu turizma i sporta Nikolinu Brnjac koja je festival posjetila kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth ministricu je tijekom razgleda grada upoznala s ponudom ovogodišnjeg festivala.

Prijemu su prisustvovali i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović te direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ. 

Ministrica turizma i sporta dr. sc. Nikolina Brnjac istaknula je kako joj je i ove godine zadovoljstvo biti na 25. po redu Špancirfestu. "Kao i svake godine, Špancirfest je sve bolji i bolji i upravo zato mi je drago da, kada pratimo aktivnosti preko Hrvatske turističke zajednice, ove smo godine osigurali 520 tisuća eura baš za turističku promociju, za nove sadržaje za Varaždinsku županiju što se svakako odnosi i na ovo događanje. Ujedno, kad pogledamo i samu crtu do sada, turistički promet na kontinentu je osam posto bolji nego što je bio rekordne 2019. godine, a u Varaždinskoj županiji preko 30 posto bolji nego te 2019. godine. To je u skladu sa svim strateškim smjernicama Vlade Republike Hrvatske i strategije razvoja održivog turizma - ravnomjerni turistički promet raspoređen tijekom cijele godine i rast turističkog prometa na kontinentu. Stoga ćemo nastaviti i dalje podržavati ovakva događanja. – izjavila je ministrica Brnjac čestitavši organizatorima i svim sudionicima na odlično odrađenoj organizaciji manifestacije.

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj zahvalio je ministrici Brnjac i njenom ministarstvu na financijskoj potpori od 45 tisuća eura koje su izravno usmjereni za organizaciju Špancirfesta. "Špancirfest se promovirao i profilirao kao najjači hrvatski ulični festival, a za nas u kontinentalnoj Hrvatskoj sigurno najvažniji turistički događaj. Svi kapaciteti grada Varaždina, čak i našeg Studentskog doma s 850 mjesta, svi hoteli, sve sobe svih iznajmljivača, svih su deset dana puni! Punimo i kapacitete susjedne županije. Prilika je ovo da potencijalni investitori prepoznaju vrijednost kontinentalnog turizma i iskažu interes za izgradnjom jednog velikog pravog hotela u gradu Varaždinu." – izjavio je gradonačelnik Bosilj.

Varaždinski župan Anđelko Stričak zahvalio se ministrici Brnjac, Ministarstvu turizma i sporta i Hrvatskoj turističkoj zajednici na dodijeljenih 520 tisuća eura lokalnim i područnim turističkim zajednicama Varaždinske županije. "Nikad toliko! Uspoređujući samo s prošlom godinom, dodijeljeno nam je duplo više sredstava. Čestitam i Gradu Varaždinu, gradskoj turističkoj zajednici i svim uključenima u Špancirfest na odličnoj organizaciji. Svaki dan, svaku večer grad je pun turista i posjetitelja, a ujutro je sve uredno i čisto." – pohvalio je župan Stričak podsjetivši kako od ove godine županija ima svoj slogan „Županija s pričom“, a taj slogan najbolje potvrđuje prirodne ljepote i kulturna dobra Varaždinske županije, kao i brojne manifestacije.