01. listopad 2015.

Ministar rada u Varaždinu predstavio aktivne mjere zapošljavanja „Garancija za mlade“

MM2

30.09.2015. - U prostorijama Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin održana je tribina na kojoj je ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med. predstavio mjere i rezultate aktivne politike zapošljavanja "Garancija za mlade". Uvodno, brojnim okupljenim te obrtnicima i poduzetnicima u ime Varaždinske županije obratio se župan Predrag Štromar, a u ime Grada Varaždina zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić. Ministar rada pojasnio je kako se ovakvim mjerama želi potaknuti poslodavce-obrtnike na korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja kako bi bez straha zapošljavali mlade osobe. Garancija za mlade novi je pristup u rješavanju problema nezaposlenosti mladih osoba do 30 godina i nastoji ih se što brže aktivirati na tržištu rada  kroz dobivanje kvalitetne ponude u roku od 4 mjeseca od trenutka napuštanja ili završetka obrazovanja. Kvalitetna ponuda odnosi se tako na: ponudu za posao ili ponudu naukovanja, odnosno vježbeništva i pripravništva ili nastavak obrazovanja.
Brza aktivacija na tržištu rada osigurava veću motiviranost mlade osobe za traženjem posla i zapošljavanjem, kao i brzu nadogradnju znanja i vještina koje je osoba stekla tijekom obrazovanja. Ministar je također istaknuo kako je upravo Varaždinska županija jedan od vrlo dobrih primjera gdje se bilježe pozitivni rezultati po porastu zaposlenih, a i manjem prosjeku broja nezaposlenih od ostatka Hrvatske.
Predstavljanje mjera aktivne politike zapošljavanja zajednički su organizirali Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Obrtničkom komorom Varaždinske županije te Udruženjem hrvatskih obrtnika Varaždin.