07. prosinac 2020. | Autor: Maja Hrešć

Ministar Malenica pustio u funkciju ZIS

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan u ponedjeljak je uz zamjenicu gradonačelnika Sandru Malenicu u zgradi varaždinskog suda primio ministra pravosuđa i uprave Republike Hrvatske dr.sc. Ivana Malenicu povodom puštanja u funkciju zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra u Varaždinu – ZIS.

Na kratkoj svečanosti prisustvovali su i saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik Županijskog suda u Varaždinu Zdravko Pintarić, predsjednica Općinskog suda u Varaždinu Bosiljka Malnar, predsjednica Trgovačkog suda u Varaždinu Marija Levanić Škerbić, koordinator projekta Mladen Šestanj, pročelnica Područnog ureda za katastar Varaždin Alenka Rezo, voditelj Zemljišno knjižnog odjela Općinskog suda u Varaždinu Robert Hunjak te ostali suradnici zahvaljujući čijoj suradnji Varaždin nakon gotovo šezdeset godina, kao prvi grad u Hrvatskoj, ima potpuno uređenu gruntovnicu, odnosno potpuno sređene podatke o nekretninama i zemljišnim česticama.

„Koliki je značaj ovog postupka usklađenja dovoljno govori podatak da je Grad Varaždin prva jedinica lokalne samouprave koja je napravila projekt usklađenja zemljišnih knjiga i katastra. Svi mi koji se bavimo ovim poslom, a to mogu reći i kao odvjetnik, znamo što znači točnost, ažurnost podataka koji se tiču zemljišnih knjiga i katastra. Osobito treba istaknuti i epitet business friendly grada koji grad Varaždin ima i nastoji imati u budućnosti, a upravo zato ova usklađenost podataka ima izniman značaj i za same investitore, odnosno potencijalne ulagače. Naravno, to će olakšati postupak i svim našim sugrađanima koji sada na jednom mjestu na internetu mogu pribaviti točan, ažuran podatak što se tiče zemljišno-knjižnog stanja ili neposredno dobiti isti izvadak ovdje na zemljišno-knjižnom odjelu ili u Područnom uredu za katastar. Uložen je veliki trud, ali i značajna financijska sredstva da se realizira ovaj projekt od velikog značaja za Varaždin. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u kompleksnom i zahtjevnom postupku usklađenja, gdje se Grad Varaždin ponovno pokazao kao predvodnik.“ – istaknuo je u svojem govoru Damir Habijan.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica napomenula je kako je ovo usklađenje velika stvar za Varaždin, ali i za cijelu Hrvatsku: „Ovo je primjer kako se treba raditi. Cijeli projekt usklađenja katastra i gruntovnice počeo je davne 1994. godine. U međuvremenu je utrošen 21 milijun kuna, većinski Grad Varaždin i naravno, drugu polovicu preko Svjetske banke, a i vlastitim sredstvima preko državne geodetske uprave. Puno je ljudi radilo na tom projektu, ali nije samo usklađenje u pitanju, već su sada i prigradska naselja konačno katastarski pripojena Varaždinu. Napravljene su i sve izmjere. To znači da to neće biti benefit samo za investitore, već i za građane. Jednim klikom miša moći će vidjeti točno gdje su granice njihovih čestica, investitori će moći vidjeti tko je vlasnik i kako kupiti.“ Istaknula i jedan paralelan projekt koji je komplementaran ovome, a koji je razvio baš Grad Varaždin: „GIF, zajednički informacijski sustav danas će biti dostupan online za područje cijelog grada Varaždina. Imamo i GIS, to je geografsko-informacijski sustav gdje su dostupni podaci o komunalnoj infrastrukturi, o buci, o zonama zaštite. Ovo je jedan novi početak za naš grad. Hvala svima koji su na tome sudjelovali.“

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica čestitao je na uspostavi zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra u Varaždinu, naglasivši kako je riječ o jednom od važnih projekata koje Ministarstvo provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. „Koristim priliku da zahvalim Gradu Varaždinu na podršci, ali i na suradnji u ovome projektu i zapravo je Grad Varaždin dobar pokazatelj suradnje između Ministarstva pravosuđa i uprave i lokalne jedinice na projektu koji je ne samo u interesu Grada Varaždina, nego i stanovnika grada, ali i gospodarstva.“ – rekao je ministar.