18. veljača 2013.

Ministar Linić o novom porezu na nekretnine

radelić linić habek

18.02.2013.-Ministar financija Republike Hrvatske Slavko Linić u ponedjeljak je u varaždinskoj palači Herzer održao posljednju u nizu prezentacija po gradovima Hrvatske Nacrta prijedloga zakona o porezu na nekretnine. Udruga gradova RH u Varaždinu je okupila predstavnike jedinica lokalne samouprave Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

U ime domaćina, ministra je pozdravio Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika, a prezentaciji su prisustvovali i Mario Habek, zastupnik u Saboru, Blanka Glavica Ječmenica, zamjenica varaždinskog župana te Boris Lalovac, pomoćnik ministra. Uz ministra, intencije novog zakona koji će uskoro ući u saborsku proceduru, dala je Marijana Vuraić Kudeljan, pomoćnica ravnateljice Porezne uprave.

Naglašeno je kako je namjera umjesto komunalne naknade, kao relikta prošlih vremena, uvesti pravedniji i socijalno osjetljiviji porez na nekretnine iz čijeg će prihoda jedinice lokalne samouprave moći financirati i razvijati zdravstvo i školstvo. Rasprava je pokazala da će pri uvođenju zakona najosjetljiviji dio biti izrada fiskalnog katastra svih nekretnina koji će biti osnova za obračunavanje poreza. Državi je cilj više oporezivati nekretnine koje se ne koriste i uzeti u obzir pravu vrijednost nekretnine, istaknuto je u Varaždinu.