15. rujan 2015.

Mimohod branitelja povodom obljetnice oslobođenja Grada Varaždina

pres za dan oslobođenja image DSCN0619.JPG

15. rujna 2015.–Danas je u Županijskoj palači prigodno predstavljen program obilježavanja Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

Središnji dio svečanosti obilježavanja započinje 22. rujna u 10 sati mimohodom ratnih postrojbi i udruga proisteklih iz Domovinskog rata ulicama grada Varaždin. Povorka kreće sa Starog Grada, preko Trga Miljenka Stančića, Bakačevom ulicom, Gajevom ulicom, Trgom kralja Tomislava, Franjevačkim trgom, Ulicom Ivana Gundulića do Križa Zahvalnosti na Trgu Slobode gdje će dužnosnici Grada, Županije te predstavnici udruga položiti vijence i zapaliti svijeće. Nakon toga se ulicom Ankice Opolski dolazi do Kapucinskog trga gdje će biti svečano postrojavanje i prigodni govori.

Program su predstavili su župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš, ratni zapovjednik obrane Grada Varaždina Ivan Rukljić i predsjednik USJP "Roda" Varaždin Goran Mihalić.
„Našim varaždinskim danima rata i pobjede daje se premali značaj i premalo dostojanstva, stoga je važno da podsjetimo sve Varaždince, mlađe naraštaje, ali i čitavu Hrvatsku kako je varaždinska pobjeda označila prekretnicu u cjelokupnom ratu“ – istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš.
Osim prigodnog mimohoda, povodom Dana branitelja održat će se i biciklijada u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Varaždin koju je tom prilikom predstavio predsjednik Krasnodar Kišur. Biciklijada će se održati 19. rujna s početkom u 10 sati na Vinici, kroz Zelendvor i Sračinec do vojarne u Optujskoj. Zatim kroz Trnovec Bartolovečki do Gornjeg Kneginca gdje je predviđen završetak i okrjepa za sudionike.

Pozivaju se svi građani da svojim dolaskom uveličaju ovaj događaj i na ulicama grada Varaždina pozdrave sudionike svečanog mimohoda.
                                                
utorak, 22. rujna 2015. godine

9:30 sati – Stari grad Varaždin - okupljanje sudionika mimohoda branitelja
10 sati – mimohod branitelja – Trg M. Stančića, Bakačeva, Gajeva, Trg kralja Tomislava, Gundulićeva
10:15 - križ zahvalnosti kod crkve Sv. Nikole, Trg slobode - polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva
10:30 – Kapucinski trg - postrojavanje predstavnika ratnih postrojbi i sudionika mimohoda branitelja
himna - prigodni govori - druženje branitelja i sudionika mimohoda uz prigodan program i ugostiteljsku ponudu