20. srpanj 2018.

Milijunski iznosi stižu u Varaždin

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj na reciklažnom dvorištu u Ulici Pavleka Miškine, gradonačelnik Ivan Čehok i njegovi zamjenici  upoznali su javnost s novostima koje se uvode radi unapređenja primarne selekcije otpada, odnosno razvrstavanja „na kućnom pragu“.

Gradonačelnik je zadovoljan dosadašnjim selektiranjem na području Grada te je istaknuo da su u prvih šest mjesecu građani u reciklažno dvorište dovezli 180 tona otpada za što znači da su Varaždinci svakim danom sve svjesniji da recikliranje započinje „na kućnom pragu“. 

- Građani će dobiti biorazgradive vrećice, na inicijativu građana, koje će im Čistoća nabaviti i podijeliti svim kućanstvima pa molimo da se ne koriste PVC vrećice. Ali najvažnije od svega je informacija da je Grad Varaždin dobio odluku od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojom je odobreno 26.000 posuda za selekciju otpada ​ukupne​ vrijednosti 6 milijuna kuna, od čega će Grad Varaždin iznos sufinancirati ​s milijun kuna. Dobili smo i preko 1,2 milijuna kuna sredstava Europske unije za edukaciju građana koja će se provoditi kroz projekt PROMO kako bi se građani upoznali s cijelim procesom pravilnog razvrstavanja otpada. Neće biti represije već krećemo sa širokom edukacijom – istaknuo je gradonačelnik.