01. ožujak 2024. | Autor: dd

Međunarodni znanstveno-stručni seminar o ljevarstvu

U Varaždinu se održava Međunarodni znanstveno-stručni seminar pod nazivom „Proizvodni procesi i njihov utjecaj na kvalitetu lijevanih proizvoda“ u organizaciji Hrvatskog udruženja za ljevarstvo. Nakon što su sudionici skupa jučer obišli staru i novu lokaciju MIV-a Metalske industrije Varaždin, danas u petak 1. ožujka 2024. godine u Hotelu Turist započeo je radni dio skupa.

Na početku radnog dijela 146 sudionika iz 11 zemalja  pozdravio je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina pa je  uz dobrodošlicu  napomenuo: Povijest ljevarstva je u Varaždinu duboko ukorijenjena. U Varaždinu imamo veliku ljevaonicu MIV-a koja bi trebala biti još veća i preseliti se na novu lokaciju.  Investitor Hawle radi s MIV-om jednu prekrasnu priču koja bi trebala dati dodatnu vrijednost daljnjem razvoju ljevarstva u Varaždinu. – rekao je Marković te dodao: Varaždin je proglašen najboljim gradom za gospodarstvo, čime smo počašćeni što znači da radimo dobar posao u gradu. U Varaždinu se može ne samo dobro proizvoditi  nego se može i dobro živjeti čime ćemo zadržati ljude koji će manje odlaziti van. Priuštivo stanovanje i dobra kvaliteta života uz punu zaposlenost te dobar obrazovni sustav način je kako možemo zadržati mlade ljude da nastave živjeti i raditi u našem gradu. – rekao je zamjenik gradonačelnika Marković i poželio uspješan rad na seminaru.

Prigodne riječi dobrodošlice uputili su i  Dragutin Gložinić, predsjednik HRG – županijske komore Varaždin te Krunoslav Lukačić, predstavnik Varaždinske županije. Seminar je proglasio otvorenim Milorad Vasilić, predsjednik Hrvatskog udruženja za ljevarstvo.

Tijekom prijepodneva održano je 12 stručnih predavanja i 8 komercijalnih prezentacija namijenjenih stručnoj edukaciji ljevača i upoznavanju s novostima u metalskoj industriji.