16. svibanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Masterclass sastanak partnera projekta Come-in! u Budimpešti

U Budimpešti se od 3. do 7. svibnja 2019. održao Masterclass sastanak partnera EU projekta Come-in!, jedne od mreža za prijenos programa URBACT-a III. Na sastanku su, uz predstavnike još šest partnerskih gradova iz mreže, te glavne stručnjake na projektu, sudjelovali i predstavnici Grada Varaždina te članovi Urbactove lokalne grupe (ULG) za Grad Varaždin.

Ovaj internacionalni sastanak održao se za vrijeme trajanja poznatog Festivala otvorenih kuća „Budapest100“ koji služi kao primjer dobre prakse, a cilj sastanka bio je sudionicima kroz interaktivan pristup približiti operativne detalje kako prenijeti dobru praksu u svoje gradove, na svoje festivale, bazirajući se baš na tom primjeru. Na četverodnevnom sastanku, glavni stručnjaci na projektu su partnerima projekta, uz glavnog partnera Ujbuda iz Mađarske, pokušali prenijeti dobru praksu kroz radionice i predavanja na temu komunikacija, istraživanja, različitih metoda rada i rada s volonterima te organiziranim posjetom festivalu, odnosno pojedinim lokacijama koje sudjeluju u „Budapest100“.

Festival otvorenih kuća „Budapest100“ slavi arhitektonsku baštinu Budimpešte otvarajući vrata pomno odabranih, arhitektonski značajnih zgrada svim posjetiteljima koji tako imaju priliku čuti i naučiti neke nove priče, činjenice i zanimljivosti o tim zgradama. Festival se održava od 2011. godine, svake je godine fokus na drugoj temi, a broj posjetitelja povećava se iz godine u godinu te sada iznosi više od 20 tisuća posjetitelja za vrijeme trajanja dvodnevnog eventa. U samoj organizaciji festivala sudjeluje preko 150 volontera i istraživača, uključeno je više od 50 zgrada i institucija, pa čak i cijelih ulica, koje su građanima otvorila svoja vrata. Stanari zgrada aktivno su se uključili pričajući posjetiteljima osobne priče vezane uz svoj dom kao i priče o povijesnim zanimljivostima zgrada gdje žive. Posjetitelji su tako mogli, ne samo ući i vidjeti fascinantne građevine, već se kroz prekrasne priče stanara koji sami prepoznaju vrijednost mjesta gdje žive, doslovno vratiti kroz vrijeme i osjetiti duh nekih prošlih vremena.

Svi partneri projekta i sudionici Masterclass sastanka ovu će dobru praksu kojoj su sami svjedočili posjetom festivala, implementirati do kraja 2020. godine organiziranjem festivala u svom gradu, pa tako i Grad Varaždin. Najveći izazov kojeg ova mreža gradova za prijenos programa želi premostiti jest uključivanje građana, poticanje njihovog angažmana i podizanje svijesti među ljudima o važnosti arhitektonske i kulturne baštine u gradovima gdje žive kako bi se smanjio stupanj socijalne izolacije. U cijelom tom procesu naglasak je na ulogu gradskih tijela koja moraju biti posrednici i omogućiti uvjete da se kreativno oblikuju javne politike, a time i urbano okruženje.

Mrežu od ukupno sedam partnerskih gradova na projektu Come-in! čine grad Ujbuda iz Mađarske kao glavni partner te Gheorgheni iz Rumunjske, Plasencia iz Španjolske, Forlì iz Italije, Targowek iz Poljske, Pori iz Finske i Varaždin iz Hrvatske. Proračun projekta Come in! iznosi ukupno 599.312,12 Eura, odnosno 55.432,68 Eura za Grad Varaždin, od čega će 85% iznosa biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Program URBACT III financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Europske teritorijalne suradnje, a cilj mu je razmjena znanja i izgradnja kapaciteta europskih gradova koji izrađuju ili provode integrirane strategije i akcijske planove održivog urbanog razvoja.