11. srpanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Malim sportašima podijeljene diplome za sudjelovanje u 5. Ljetnom sportskom višeboju

Na Dravskim bazenima Varaždin, u srijedu je održana svečanost podjele diploma malim sudionicima 5. Ljetnog sportskog višeboja, koji je organizirala Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina u suradnji s Udrugom kineziologa grada Varaždina i Varaždinske županije.

Diplome su mališanima, za sudjelovanje i trud koji su uložili u ovoj sportskoj manifestaciji, uručili predsjednik Gradskog vijeća, Lovro Lukavečki i predsjednik Udruge kineziologa grada Varaždina i Varaždinske županije, Dubravko Banek.

U Višeboju je sudjelovalo čak stotinjak djece s kojima je radilo devetero kineziologa, što potvrđuje da je manifestacija i ove godine bila iznimno uspješna, a zadovoljstvo interesom istaknula je voditeljica za sport i razvojne programe ZSUGV, Anica Sitar. „Nakon što je izašao link za prijave, u roku od tri sata bila su popunjena sva mjesta, roditelji su slali upite postoji li još mogućnost prijave. Svake godine sve veći broj djece je zainteresiran, što nas izuzetno veseli. Upravo u takvim projektima doprinosimo razvoju motoričkih znanja i sposobnosti kod djece, a to je ono što nam je sada izuzetno potrebno jer unatrag nekoliko godina dogodio se osjetan pad motoričkih sposobnosti kod djece, zbog, nažalost, puno drugačijeg stila života. Djeca puno više vremena provode doma sjedeći za mobilnim uređajima, laptopima i slično.“ – kazala je Sitar. Dodala je da se upravo ovakvim projektima nastoji djecu odmaknuti od sjedilačkog načina života, pokazati im na koje sve načine mogu provoditi slobodno vrijeme i kojim se sve sportovima mogu baviti u gradu Varaždinu. „Nadamo se da će se u konačnici opredijeliti za neke od tih sportova i početi trenirati.“ – poručila je Sitar.

Ljetni sportski višeboj organizira se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina. Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki rekao je kako je Višeboj sjajna prilika za djecu da se bave sportom u pauzi od školskih obaveza. „Podjela diploma za Višeboj, djeci je neka vrsta priznanja za to što brinu o sebi, o zdravom načinu života i to je ono što je bit - potičemo djecu na sportsku rekreaciju i bavljenje sportom. Za tu djecu imamo posebnu nagradu, jednodnevni izlet u petak u Novi Vinodolski, čime ćemo zaokružiti cijelu priču.“ – kazao je Lukavečki.

Svoje iskustvo sudjelovanja na petom izdanju Višeboja podijelilo je i dvoje sudionika. Borna Valjak ima 10 godina i ovo mu nije prvo sudjelovanje u Ljetnom višeboju. „Najviše mi se svidio fitness, a inače se bavim veslanjem ovdje na Dravi i nogometom. Osim fitnessa, isprobao sam i nogomet, borilačke sportove i rukomet.“ – rekao je Borna.

Franka Posavec 11-godišnjakinja je koja je stalni gost Višeboja jer ovdje ima priliku isprobati više sportova, pa je tako igrala nogomet, košarku i badminton, a vježbala je i borilačke vještine, pri čemu joj se od svega najviše svidjelo igranje košarke.