15. veljača 2024. | Autor: DD

Za male komunalne akcije u varaždinskom participativnom proračunu 300 tisuća eura

Za male komunalne akcije koje su predložili građani Varaždina odazvavši se na poziv da sudjeluju u participativnom dijelu proračuna tijekom 2024. godine bit će utrošeno 300 tisuća eura. Objavljeno je to na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu varaždinske gradske uprave u četvrtak, 15. veljače 2024. godine na kojoj su o participativnom proračunu govorili Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika i Anica Mušanović, privremena pročelnica UO za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća.

Da bi Grad Varaždin omogućio dodatno sudjelovanje građana u izradi proračuna, već treću godinu za redom provodi se projekt participativnog proračuna. – navela je uvodno pročelnica Mušanović te dodala: Građani na taj način mogu aktivno pridonijeti razvoju grada i poboljšanju kvalitete života. Građani su u razdoblju od 25. rujna do 31. listopada 2023. godine uputili 177 prijedloga putem elektroničke pošte ili pisanim putem. Na sve prijedloge je odgovoreno elektroničkim putem, a odgovori su pripremljeni u okviru upravnih tijela grada i u suradnji s trgovačkim društvima.

Za projekt participativnog proračuna u 2024. godine predviđeno je 300 eura, a o projektima koji će biti financirani govorio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković: Po dolasku smo odmah počeli mini-reformu kroz povećanje udjela građana u participaciji i transparentnosti proračuna. Odlučili smo ove godine odvojiti na posebnom mjestu 300 tisuća eura za prijedloge koji pridonose dobrobiti šire zajednice. Među prijedlozima bilo je najrazličitijih, od uređenja cijelih ulica pa do sitnih zahtjeva poput postavljanja stupića i prometnih znakova.– rekao je Marković najavivši da će kompletna lista prijedloga s odgovorima biti objavljena na internetskoj stranici Grada Varaždina: Na žalost, neki sugrađani su dobili negativne odgovore jer jednostavno u skladu s financijskim mogućnostima nismo u mogućnosti sve napraviti jer bi nam za to trebao još jedan proračun. Odlučili smo napraviti klasifikaciju projekata: pet onih koji su za dobrobit šire zajednice i pet pojedinačnih manjeg obima.

Marković je zatim objavio popis malih komunalnih akcija za unapređenje života u gradu. To su: Uređenje Malog placa, idejni projekt na temelju provedene akcije „Bok susedi“ i ankete građana. Zatim u suradnji sa školama i na prijedlog udruge Varaždinski biciklisti Natkriveni biciklistički parkinzi kod osnovnih škola. U Zbelavi će se financirati izgradnja sportskog igrališta, a izradit će se i projekta dokumentacija za šetalište, odnosno Park sv. Ane. To je uključena i izrada idejnog rješenja za uređenje Bregeca, prostora između zgrada na Banfici. Od manjih projekata uključeni su Dogradnja sprava na street workout igralištima, Uređenje zelene površine na potezu Zavojna – Koprivnička, Klupe uz nogostup Jalkovečka - Marija Jurić Zagorka – Križanićeva, Ljuljačka za djecu mlađu od 3 godine u Hrašćici te Drveni most preko potoka Čunice u Zbelavi.

Među predloženim komunalnim akcijama su i one koje su već zatupljene u postojećim programima održavanja ili su bile planirane na drugim mjestima i već su realizirane  poput uređenja pješačkih mostova preko Plitvice. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković podsjetio je na ukidanje vijeća mjesnih odbora koja su se pokazala u većini slučajeva neučinkovitim te da se otvaranjem participativnog proračuna željelo omogućiti građanima da direktnije utječu na poboljšanje kvalitete života svojim prijedlozima: Na rad predstavnika u vijećima i izbore trošila su se značajna sredstva, oko 150 tisuća eura. Dodali smo još toliko i  sada su ta sredstva preusmjerena u direktne akcije kojima se realiziraju prijedlozi  građana. To je nova razina u smjeru participacije građana. – navedeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

 

 

PREGLED PROJEKATA:

 

PARTICIPATIVNI PRORAČUN ZA GRAĐANE ZA 2024. - popis malih komunalnih akcija za unaprjeđenje života u gradu

   

RBR.

PRIJEDLOG

OBRAZLOŽENJE

GRAD / NASELJE

   

1.

Uređenje Malog placa

Projekt obnove MIni Placa bit će realiziran kroz Participativni proračun za 2024. U sklopu nedavno provedene akcije "Bok susedi" anketirani su sugrađani i izrađen je idejni prijedlog uređenja.

Varaždin

   

2.

Natkriveni biciklistički parkinzi kod osnovnih škola

U suradnji Grada, škola i udruge Varaždinski biciklisti.

Varaždin

   

3.

Uređenje sportskog igrališta u Zbelavi

Financiranje izgradnje.

Zbelava

   

4.

Izrada cjelovitog projekta Parka Sv. Ane  u produžetku ul. Vilka Novaka od ul. Grada Koblenca do Istočne obilaznice.

Financiranje izrade projektne dokumentacije. Početak uređenja prema financijskim mogućnostima u 2025.

Varaždin

   

5.

Izrada idejnog rješenja uređenja / proširenja Bregeca

Financiranje idejnog rješenja daljnjeg uređenja Bregeca.

Varaždin

   

 

PARTICIPATIVNI PRORAČUN ZA GRAĐANE ZA 2024. - popis malih komunalnih akcija za unaprjeđenje života u gradu

   

RBR.

PRIJEDLOG

OBRAZLOŽENJE

GRAD / NASELJE

   

6.

Dogradnja sprava na street workout igralištima

U suradnji s ZSUGV će se tijekom 2024. pripremiti dogradnja igrala - sprave za vježbe propadanja.

Varaždin

   

7.

Uređenje zelene površine na potezu Zavojna - Koprivnička

Gradska tvrtka Parkovi će hortikulturno urediti zelenu površinu

Varaždin

   

8.

Klupe uz nogostup Jalkovečka - Marija Jurić Zagorka - Križanićeva

Gradska tvrtka Parkovi će u suradnji s Gradom postaviti nekoliko klupa na tom potezu. Gradska tvrtka Čistoća će postaviti koševe za otpad prema potrebi.

Varaždin

   

9.

Ljuljačka za djecu mlađu od 3 godine

Gradska tvrtka Parkovi će postaviti takvu ljuljačku na dječjem igralištu u Hrašćici.

 Hrašćica

   

10.

Drveni most preko potoka Čunice

Financiranje izgradnje drvenog pješačkog mosta  

Zbelava