18. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

U mađarskom Őrmezőu održan Treasure Hunting Festival EU projekta Come in!

Predstavnici Grada Varaždina od 15. – 16. rujna 2019. godine u mađarskom Őrmezőu (kvart u Ujbudi, dijelu Budimpešte) sudjelovali su na Treasure Hunting Festivalu EU projekta Come in!, jedne od mreža za prijenos programa URBACT III.

Program URBACT III i projekt Come in! financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Europske teritorijalne suradnje, a čiji cilj je razmjena znanja i izgradnja kapaciteta europskih gradova koji izrađuju ili provode integrirane strategije i akcijske planove održivog urbanog razvoja.

Kroz projekt Come in! pokušat će se stvoriti i inspirirati urbane zajednice, smanjiti stupanj socijalne isključenosti i izolacije privlačeći pažnju na zgrade oko nas, njihovu arhitektonsku vrijednost, baštinu i povijest. Svaki od partnera do kraja 2020. godine  implementirat će dobru praksu organizirajući festival koji bi prvenstveno bio namijenjen građanima, odnosno stanovnicima određenog područja grada, ali i svim posjetiteljima.

Mrežu od ukupno sedam partnerskih gradova na projektu čine grad Ujbuda iz Mađarske kao glavni partner te Gheorgheni iz Rumunjske, Plasencia iz Španjolske, Forlì iz Italije, Targowek iz Poljske, Pori iz Finske i Varaždin iz Hrvatske. Kao primjer dobre prakse naveden je Festival Budapest 100 koji se od 2011. godine održava u Budimpešti, a kojega partnerima projekta prenosi glavni partner Ujbuda iz Mađarske.

Za predstavnike partnera iz mreže koji su sudjelovali na Festivalu u Őrmezőu organizirane su radionice i panel diskusije te zajednički obilazak Festivala. Program Festivala  organizirao je Grad Ujbuda u suradnji sa Suvremenim arhitektonskim centrom (KÉK).

Glavni cilj događanja bio je otkrivanje vrijednosti Őrmeza, njegove izgrađene i intelektualne baštine, njegovih poznatih stanovnika, kako za ljude koji žive u kvartu, tako i za zainteresirane posjetitelje. Događanje je održano u Parku pjesnika gdje je glavna atrakcija bila javna instalacija, koju su dizajnirali studenti arhitekture. Instalacija je poslužila kao izložbeni prostor na kojoj su prikazani rezultati istraživanja povijesti kvarta, stare fotografije i dokumenti koji govore o povijesti razvoja kvarta, a podijeljene su i priče i fotografije mještana koje pokazuju kako je život bio u Őrmezu zadnjih četrdeset godina. Tijekom manifestacije posjetitelji su imali prilike uključiti se u razne aktivnosti za sve uzraste poput izrade razglednica ili sudjelovanje u retro igrama. Raznovrsnim programom i interesom zajednice postignut je cilj Festivala, koji  je osim otkrivanja vrijednosti kvarta i zabave pružio i priliku za izgradnju i jače povezivanje  unutar zajednice.

Proračun projekta Come in! iznosi ukupno 599.312,12 Eura, odnosno 55.432,68 Eura za Grad Varaždin, od čega će 85% iznosa biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više o primjeru dobre prakse koji će se prenijeti kroz projekt možete saznati na: http://urbact.eu/weekend-open-houses