01. ožujak 2022. | Autor: Maja Hrešć

Kulturne ustanove Grada Varaždina uspješne na pozivima Ministarstva kulture i medija

Kulturne ustanove Grada Varaždina kao i varaždinske umjetničke organizacije aplicirale su na natječaje i pozive Ministarstva kulture i medija za 2022. godinu te su im dosad odobrena sredstva u iznosu od gotovo 2 milijuna kuna.

Tako je za knjižničnu djelatnost Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ Varaždin za nabavu knjižne i neknjižne građe odobreno 350 tisuća kuna, a Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, iz programskog područja gradnje, rekonstrukcije i opremanja komunalne infrastrukture, odobreno je 500 tisuća kuna za obnovu scene Zvonimir Rogoz.

Pučkom otvorenom učilištu Varaždin odobren je iznos od 300 tisuća kuna za digitalizaciju Kina Gaj odnosno kupnju novog digitalnog kino projektora, budući da je projektor koji se trenutno koristi u kinu potrebno zamijeniti novim radi osiguravanja svih funkcionalnosti i usklađenosti s modernim i dostupnim tehnologijama na tržištu.

Iz područja dramske i plesne umjetnosti te izvedbenih umjetnosti, umjetničkoj organizaciji „VRUM“ odobreno je preko 100 tisuća kuna, i to 50 tisuća kuna za organizaciju Kliker festivala 2022, za gostovanja s plesnom predstavom za djecu „Od muhe do slona“ 15 tisuća kuna, za gostovanje s plesnom predstavom za djecu „Patka, smrt i tulipan“ 9 tisuća kuna te za pripremu plesne predstave „Ljubičasto“ 30 tisuća kuna.

Iz programskog područja profesionalne kazališne djelatnosti, Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu je za redovni premijerni i reprizni dramski i glazbeno-scenski program odobreno 640 tisuća kuna. Kazališnoj družini Kerekesh teatar odobreno je 5 tisuća kuna za ljetne kazališne manifestacije,  10 tisuća kuna za organizaciju 13. Tjedna smijeha u Varaždinu, 20 tisuća kuna za nacionalna gostovanja i 20 tisuća kuna za „Ljetnu kulturneju Kerekesh teatra“ dok je kazališnoj družini GLLUGL odobreno je 10 tisuća kuna za pripremu premijerne autorske predstave. 

Očekuje se još sredstava i po drugim programima.