27. svibanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Krenuli pripremni radovi na izgradnji kružnog toka Motičnjak

Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok u četvrtak je na raskrižju državne ceste DC2 i Kućanske ulice u gradu Varaždinu – Motičnjak, uz člana Uprave Hrvatskih cesta Alena Leverića te saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Predraga Štromara održao konferenciju za novinare povodom početka pripremnih radova na rekonstrukciji tog raskrižja, odnosno preoblikovanju u raskrižje s kružnim tokom prometa. 

Riječ je o projektu na kojem surađuju Grad Varaždin i Hrvatske ceste kako u otkupu potrebnog zemljišta tako i u svim ostalim elementima koji bi trebali rezultirati izgradnjom rotora kroz nekoliko mjeseci.

Alen Leverić objasnio je kako se krenulo s pripremnim radovima na izgradnji rotora na mjestu gdje je promet jako frekventan i da ova točka spada među crne točke u Varaždinskoj županiji. „U dogovoru s gradonačelnikom Čehokom i saborskim zastupnicima utvrdili smo da jedan od prioriteta u ovoj godini mora biti izgradnja i završetak ovog rotora kako bi povećali sigurnost sudionika u prometu. Vrijednost investicije je preko 8 milijuna kuna s PDV-om, a rok izgradnje je 4 mjeseca. Ovo je jedan od bitnih projekta koje smo dogovorili s Gradom Varaždinom da osiguramo sigurniji ulazak u grad. Također, u pripremi je izgradnja rotora u Hrašćici te u Gojancu. Svi rotori imat će led rasvjetu radi bolje vidljivosti.“ – rekao je Alen Leverić.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ovo važna rekonstrukcija važnog raskrižja koje sječe izrazito prometnu državnu cestu, ali i izlaz iz Kućan Marofa, svih Kućana i Zbelave te izlaz iz varaždinske gospodarske zone. „Ovdje se po pet minuta čeka na izlaz te ćemo ovim rješenjem imati moderno raskrižje, kružni tok, ali odmah i s desnim trakama, tako da se neće morati ulaziti u sam kružni tok. Povećat ćemo sigurnost i protočnost, ne samo građanima Zbelave i Kućana nego i svima koji dolaze. Ostaje nam zatim rekonstruirati cestu koja ide prema budućoj sortirnici za koju smo dobili 35 milijuna kuna iz EU fondova. Cijela ta gospodarska zona će se proširiti. Naravno, ne treba zaboraviti da je tu Motičnjak i Aquacity pa posebno pazimo na sigurnost biciklista i pješaka koji idu u tom smjeru. Zahvaljujem prije svega zastupniku Stričaku i bivšem potpredsjedniku Vlade, danas zastupniku, Štromaru, koji su se založili za ovo jer to je državna cesta. Ono što smo obećali ostvarujemo, pa tako ove i iduće godine idu još tri kružna toka – uz ovaj, Hrašćica i Gojanec. Sve to pridonosi boljoj sigurnosti na našim cestama i kao gradonačelnik mogu reći da smo malo kad uspjeli ovoliko raskrižja rekonstruirati kao ovih godina. Zahvaljujem svima.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

„Uvijek me veseli svaka investicija na području Varaždinske županije, pa tako i ova. Unazad par godina Hrvatske ceste su na području Varaždinske županije investirale u izgradnju kružnih tokova, nogostupa, obnovi kolnika. Međutim, pred nama su sad daleko veće, važnije i ključnije investicije, a to su izgradnja brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava, priprema za izgradnju Varaždinske obilaznice i da utvrdimo trasu Podravske magistrale. Pred nama su na raspolaganju i velika sredstva iz Europske Unije i sad je bitno da se svi zajedno potrudimo, iskoristimo te mogućnosti i izgradimo sve ove ceste koje su nam potrebne za veću sigurnost, podizanje kvalitete života naših sugrađana i daljnji razvoj gospodarstva.“ – naglasio je saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Planiranim zahvatom predviđena je obnova kolnika na lokaciji zahvata, uređenje pješačkog prometa, uređenje sustava odvodnje, postava odgovarajuće prometne signalizacije i opreme, izmještanje i zaštita postojeće komunalne infrastrukture te ostali radovi u sklopu projekta predviđeni u svrhu realizacije istog.