19. lipanj 2015.

KREĆE OBNOVA SVIH GRADSKIH VRTIĆA IDUĆE GODINE

DSCN0054.JPG

19.06.2015.-  Gradonačelnik Goran Habuš sa svojim je najbližim suradnicima i u pratnji v.d. ravnateljice DV Varaždin Jasenke Husnjak te predsjednika Upravnog vijeća Dječjih vrtića Damira Popovića obišao sve gradske dječje vrtiće Varaždin s ciljem da se prikupe informacije o stvarnom stanju u kojem se nalaze pojedini objekti i što je sve potrebno za obnovu. Nakon višesatnog obilaska, u Dječjem vrtiću Biškupec gradonačelnik je na sazvanoj konferenciji za novinare dao ocjenu zatečenog stanja i najavio buduće mjere kojima će se poboljšati uvjeti u gradskim vrtićima.
- Drago mi je da smo danas obišli sve gradske vrtiće i kako smo i obećali na zadnjem sastanku s Upravnim vijećem dječjih vrtića i s predstavnicima roditelja svih gradskih vrtića, vrijeme je da jako ozbiljno krenemo obnovu i investicije u gradske vrtiće u koje dugi niz godina nije značajnije ulagano. Bilo je nekih sitnijih popravaka prema nekim prioritetima i vrtići ipak nisu u toliko lošem stanju koliko se možda to činilo. Svaki vrtić ima svoju priču, pa tako i ovaj vrtić u Biškupcu koji je najnoviji i najljepši gradski vrtić za koji vrlo malo varaždinaca uopće zna gdje se nalazi, s prekrasnim okolišem, ali i on ima svoju priču koja se najvećim dijelom tiče energetske učinkovitosti i bit će obnovljen po tom modelu.- rekao je Habuš.
Gradonačelnik je ovom prigodom pojasnio kako za obnovu vrtića postoje dva moguća modela: energetska učinkovitost, model pokrenut 2012. godine,  i nova mogućnost kroz Europske fondove preko natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 70 % bespovratnih sredstava te u svim vrtićima riješiti energetsku obnovu. To znači riješiti problem s krovištem čime će se riješiti i sva prokišnjavanja kojih ima u svakom vrtiću, te zamijeniti, odnosno staviti toplinske ovojnice na zgrade.
- Danas smo izašli da obuhvatimo sve ono što neće proći kroz energetsku obnovu, poput saniranja wc-a, ostalih instalacija, zamjene zidova, ako negdje treba zamijeniti stolariju, modernizacije kuhinja, rekonstrukcije podova dvorana, sve smo to stavili danas na papir u ovom prvom preliminarnom pregledu. Temeljem tog pregleda proći će struka još jedanput s inženjerima koji će morati napraviti projekte - istaknuo je gradonačelnik, dodavši da će usporedno kandidirati i dva nova vrtića, u Hrašćici i Donjem Kućanu, budući da se vrtić u Donjem Kućanu nalazi u prostorijama 7. osnovne škole.
Zadovoljni najavom obnove dječjih vrtića bili su i predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Varaždin Damir Popović, predstavnik roditelja Mario Sokač te v.d. ravnateljica DV Varaždin Jasenka Husnjak.
- Ja se iskreno nadam da će vrlo brzo doći realizacija svega toga što se predviđa. Htjela bih samo poručiti roditeljima da se, iako su u nekim objektima uvjeti lošiji, djelatnost u svim našim objektima odvija po svim zakonima, profesionalno, savjesno, marljivo i skidam kapu odgojiteljima koji to čine svojim znanjem, trudom i marljivim radom - istaknula je Husnjak.
- Volio bih da 2016. godina zaista bude u znaku gradskih vrtića, uredili smo visokoškolsko obrazovanje, imamo Sveučilišta, studentski restoran, ide izgradnja studentskog kampusa, riješili smo OŠ u većini i sada je vrijeme da se posvetimo našim najmlađim varaždincima kroz predškolski i vrtićki odgoj- zaključio je gradonačelnik.