27. veljača 2013.

Kreće obnova 7 gradskih vrtića

habuš i martinčević na presici o energetskoj obnovi (2)

27.02.2013.-Raspisano je javno nadmetanje za pružanje energetske usluge u svrhu poboljšanja energetskih svojstava skupa zgrada dječjeg vrtića „Varaždin“ i I. osnovne škole. Za obnovu prema principima energetske učinkovitosti spremno je ukupno 9 objekata: dječji vrtići Kozarčeva, Trakošćanska, Biškupec, Koprivnička, Aleja,  Gortanova, Dravska,  te stara zgrada i nova zgrada s dvoranom I. osnovne škole. Natječaj je objavljen na stranicama Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija: http://www.cei.hr/javna-nadmetanja/act/poziv-na-nadmetanje-pruzanje-energetske-usluge-u-svrhu-poboljsanja-energetskih-svojstava-skupa-zgrada-djecjeg-vrtica-„varazdin“-i-prve-osnovne-skole
a procijenjena vrijednost objave  je oko 7 milijuna kuna. Model energetske obnove javnih zgrada, kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, zamišljen je tako da, nakon što su izrađeni projektni zadaci ( plaća ih Ministarstvo), troškove ulaganja u objekt snosi ponuditelj odabran na javnom nadmetanju, dok se vlasnik zgrade obvezuje isplatiti ostvarenu uštedu tijekom ugovornog perioda. Riječ je o uštedi od najmanje 30%, a investicija se isplaćuje nakon najviše 14 godina.
O detaljima natječaja, koji završava otvaranjem ponuda 4. travnja, na konferenciji za novinare govorili su varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i zamjenica gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević.
„ Posljednji gradski vrtić napravljen 80-ih godina prošlog stoljeća i nakon toga nije bilo ozbiljnijih ulaganja u gradske vrtiće. Pred nama je prvi ozbiljniji zahvat koji će podići standard za naše najmlađe, ali  i označiti početak pojačanog ulaganja u vrtiće. Važan je i gospodarski aspekt – nadamo se da će se na natječaj javiti lokalne tvrtke i da će ovi poslovi obnove pokrenuti  gospodarskih ulaganja.“ – rekao je gradonačelnik Habuš
Prema izračunima, godišnje se u svim tim objektima za sve energente i vodu trošilo 1.082.917,28 kn.
„Napravljen je model temeljem kojeg će se obnoviti fasade, krovovi, stolarija,   međutim analize su jasno pokazale da će, nakon uštede energenata, ostati prostora i za obnovu sanitarija, kuhinja, svega što vrtićima treba da bi bili kvalitetno opremljeni. Uz ogromni benefit da ćemo obnoviti svih 7 gradskih vrtića bez financijskog opterećenja proračuna, važno je da u Varaždinu konačno kreću investicije vrijedne oko 7 milijuna kuna. Kad se tome pridodaju i ulaganja na razini županije, također prema modelu energetske efikasnosti, riječ o ukupno21 mil. kn. Radi se o velikim sredstvima koja će itekako pomoći našem gospodarstvu, osobito građevinskom sektoru.“ – rekla je zamjenica Martinčević.
Uskoro će se objaviti natječaj za energetsku obnovu Gradskih bazena, što će također donijeti znatne uštede u varaždinskom proračunu.
Grad Varaždin je, prvi u Hrvatskoj, za energetsku obnovu prijavio i zgradu varaždinskog HNK, te četiri povijesne zgrade u sklopu Gradskog muzeja: varaždinski Stari grad, Kulu stražarnicu, palaču Sermage i palaču Herzer.