17. ožujak 2020. | Autor: ddretar

U Varaždinu dogovor s ugostiteljima i obrtnicima koji i dalje rade

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar, načelnik gradskog stožera Civilne zaštite održali su hitan sastanak s predstavnicima Udruženja hrvatskih obrtnika i Udruženja ugostiteljskih i turističkih djelatnika Varaždin. 

Tema sastanka bila je organizacija rada ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti u vrijeme provođenja mjera sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19.

O  zaključcima i temama sastanka gradonačelnik Ivan Čehok je izvijestio: Predstavnici udruženja smatraju da Grad Varaždin treba u dogovoru s nacionalnim stožerom Civilne zaštite  donositi odluke. Smatraju da uslužne djelatnosti poput primjerice frizera, pedikera i drugih koji popravljaju kućanske aparate mogu sebi tako organizirati poslove  da ne dolazi do prevelikog kontakta između građana. Što se tiče ugostiteljskih objekata smatraju također da osobito objekti sa terasama  mogu jednako tako organizirati uslugu bez prevelikih kontakata i to na otvorenom. Ugostitelji su zamolili Grad  da ih se oslobodi plaćanja poreza na potrošnju kao jednu od mjeru koje bi  im olakšale novonastalu situaciju.

Gradonačelnik Čehok i njegov zamjenik Avar prihvatili su prijedlog da zajedno s udruženjima prema Vladi Republike Hrvatske upute  preporuku da se  poreznim i drugim davanjima rastereti gospodarstvo i obrtništvo.

Zlatan Avar je naglasio da i dalje ostaju na snazi mjere i preporuke donesene u subotu prema kojima Grad Varaždin nije zabranio rad ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti. Ugostitelji su vrlo ozbiljno i odgovorno shvatili ovu situaciju i već su samoinicijativno počeli poduzimati mjere u cilju sprječavanja širenja zaraze. Mi za sada nećemo ići s represivnim mjerama i zatvarati ugostiteljske objekte. Oni koji imaju uvjete i oni koji žele raditi će ostati otvoreni, a oni koji procjene da im se takav rad ne isplati će zatvoriti. Većina ih već skraćeno radi, nema okupljanja većeg broja gostiju. Ukoliko nacionalni stožer Civilne zaštite odluči drugačije, postupit ćemo po tom nalogu – jasan je bio načelnik gradskog stožera Civilne zaštite Zlatan Avar.

Starijim osobama preporuka da ne izlaze

Prema uputama nacionalnog stožera Civilne zaštite Grad Varaždina je uputio preporuku i zamolbu osobama starije životne dobi da ograniče svoje kretanje na najmanju moguću mjeru, da ne izlaze bez potreba iz svojih domova. Ukoliko im je potrebna dostava osnovnih životnih namirnica i lijekova, molimo da se jave Crvenom križu ili Gradu Varaždinu. Brojevi telefona su 042/214 496 ili 099/448 4665. Također su objavljen i brojevi za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni 091/564 6361 i 091/935 2424.