27. travanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Provođenje prve faze relaksacije mjera u gradu Varaždinu

Stožer civilne zaštite Grada Varaždina u ponedjeljak je održao konferenciju za medije na kojoj su načelnik Stožera Zlatan Avar i koordinator Robert Puja izvijestili medije o provođenju mjera i načinu popuštanja mjera na području grada Varaždina.

„Danas ulazimo u prvu fazu strategije relaksacije mjera. Stožer civilne zaštite Grada Varaždina ukida ophodnje po kvartovima. S obzirom na otvaranje trgovina koje se ne tiču samo prehrane, imamo obavezu provoditi kontrolu rada tih trgovina u smislu provođenja protuepidemijskih mjera. Dosad smo izdali tri opomene onima koji se mjera nisu pridržavali, zato molim sve velike trgovine da se drže mjera i osiguraju distancu između kupaca.“- rekao je Zlatan Avar.

Također se osvrnuo na upite vezane uz naplatu parkirališta u gradu Varaždinu: „Parkirališta se neće naplaćivati do 11. svibnja nakon čega ćemo, u skladu sa situacijom, donijeti daljnje odluke.“

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o dozvoli individualnih i grupnih treninga profesionalnim sportašima 1. i 2. kategorije, a isto se primjenjuje i u Varaždinu, na prostorima na kojima to uvjeti dopuštaju i ne u grupama većim od petero osoba. „Sve ostale sportaše molimo da se obrate Stožeru civilne zaštite Grada Varaždina ili Zajednici sportskih udruga koji će im dati dodatne informacije.“- kazao je Avar.

Od danas su s radom počeli i Gradska knjižnica te Gradski muzej Varaždin koji su se određenim preinakama pripremili za rad. „Apeliram na sve građane da imaju strpljenja i da se drže uputa kad dolaze u prostore knjižnice, odnosno muzeja“.

Odredba Nacionalnog stožera da trgovine ne rade nedjeljom vrijedi i za tržnice pa tako varaždinska Gradska tržnica do daljnjeg nedjeljom neće raditi. Procjenom gradske tvrtke Parkovi, posljednji ispraćaji, odnosno ukop pokojnika, nastavljaju se provoditi kao do sada, uz prisutne samo članove uže obitelji.

S obzirom na to da je lokalni javni prijevoz odobren na nacionalnoj razini, Grad Varaždin kontaktirao je koncesionara i u iščekivanju je odgovora na koji način će prijevoz biti organiziran unutar općina i u samom gradu.

Načelnik Zlatan Avar još jednom je uputio molbu građanima da se pridržavaju svih mjera i da drže disciplinu kao i do sada što nas je dovelo do uspješnih rezultata.

Koordinator Robert Puja napomenuo je kako će članovi Stožera civilne zaštite Grada Varaždina i dalje vršiti provjere na sportskim, dječjim i školskim igralištima te je korištenje igrališta i dalje zabranjeno.