09. travanj 2020. | Autor: ddretar

Potpisan sporazum o propusnicama

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u četvrtak je potpisan Sporazum o zajedničkom obavljanju poslova civilne zaštite - uređivanju međusobnih odnosa u izdavanju propusnica za ulazak i izlazak s mjesta prebivališta i stalnog boravka kao mjere za sprječavanje širenja koronovirusne bolesti COVID-19.

Na poziv gradonačelnika Grada Varaždina dr.sc. Ivana Čehoka sporazum su potpisali gradonačelnici Novog Marofa i Varaždinskih toplica te načelnici, odnosno predstavnici općina Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Jalžabet, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec, Vinica, Ljubešćica, Breznički Hum, Visoko i Breznica.

Na temelju odluka općinskih i gradskih stožera Civilne zaštite, a zahvaljujući dogovoru i potpisanom sporazumu, građani na području tih gradova i općina moći će se kretati bez propusnica.

Gradonačelnik je izjavio kako je danas donesena Odluka o dopuni Odluke  kojom se omogućilo da se prebivalište i boravište smatra i ono područje za koje se zajednički dogovori  više jedinica lokalne samouprave te da se unutar toga područja građani mogu nesmetano kretati.  Grad Varaždin, Grad Varaždinske Toplice i Grad Novi Marof i četrnaest općina zajedno su danas potpisali sporazum kojim su uređeni međusobni odnosi te je građanima time omogućeno da se unutar granica tih 16 jedinica lokalne samouprave mogu nesmetano kretati. Formirana je i koordinacija svih stožera te je stupanj ugrožavanja od koronavirusa i dalje jednak kao što je bio prije te se ovime samo omogućava građanima da lakše unutar granica navedenih područja mogu obavljati poslove koje su i do sada obavljali na prirodnom, dnevnom migracijskom području. No i dalje se ne preporuča građanima da putuju, te ih i dalje pozivamo da ostanu u svojim kućama, već samo izađu u slučaju neodgodivih obaveza. Potpisivanjem ovog sporazuma dobiva se da nema više toliko administracije te se oslobađa policija   i policijski djelatnici koji su do sada morali biti u patroli da mogu obavljati poslove praćenja ljudi koji su u izolaciji i karanteni te da pojačano obilaze mjesta gdje se okuplja više građana te zajedno sa civilnim stožerima prate stanje u gradovima i općinama sa kojima je potpisan sporazum. Ophodnje će time  piti pojačane sa policijskim patrolama.  Radi zaštite zdravlja stožeri civilne zaštite i policija provjeravat će stanje u navedenim gradovima i općinama. – izjavio je gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok.  Preporuka je gradonačelnika i načelnika navedenih  gradova i općina i  da u subotu sve trgovine rade do 15 sati, ne duže.

Zamjenik gradonačelnika i načelnik stožera civilne zaštite Grada Varaždina, Zlatan Avar  napomenuo je  da su sve protu epidemiološke mjere i dalje na snazi, što znači zabranjeno okupljanje, dječja i sportska igrališta i dalje su  van upotrebe, te potreba držanja socijalne distance.

Sporazum o propusnicama upućen je policiji te županijskom stožeru Civilne zaštite, a kako je predviđeno, primjena sporazuma trebala bi početi sutra.