16. ožujak 2020.

Pomoć najugroženijima i djelovanje Crvenog križa Varaždin

S obzirom na krizu izazvanu širenjem korona virusa u Republici Hrvatskoj, obavještavamo Vas kako će GDCK Varaždin u sklopu aktivnosti sprječavanja širenja zaraze korona virusom sukladno zakonskim ovlastima te uputama Hrvatskog Crvenog križa:

1. Nastaviti obavljati redovne djelatnosti regulirane Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu.

2. Obilaziti staračka i samačka kućanstva, korisnike socijalnog programa i projekta „Zaželi“ GDCK Varaždin, kao i ona koja nemaju bliskog člana obitelji u cilju zadovoljenja osnovnih životnih potreba, a javiti se mogu na broj: 214-496 ili 099/448-46-65 (radnim danom od 8 do 14 sati).
Vezano uz samoorganiziranje grupa građana na sastanka užeg kruga Nacionalnog stožera civilne zaštite dana 14. ožujka 2020. donesen je zaključak da HCK sa svojim društvima nastavlja s pružanjem pomoći  najugroženijim skupinama društva ( staračka i samačka   kućanstva) , ali na siguran način  potvrđen od strane ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr.sc. Krunoslava Capaka.

 

Siguran načina obilaska korisnika znači:

– djelatnik  HCK dolazi uniformirani

–  koristiti osobnu zaštitnu opremu (maska, rukavice)

– po dolasku pozvoniti / pokucati na vrata korisnika

– odmaknuti se od praga minimalno 2m , nikako ne ulaziti u kuću

– u razgovoru koji ne smije trajati duže od 5 minuta pitati za životne potrebe

Obilazak i pružanje pomoći najugroženijima odnosi se na osiguravanje osnovnih ŽIVOTNIH POTREBA korisnika (lijekovi, sredstva za higijenu, osnovne živežne namirnice), a odvija se samo pod uvjetom da se mogu zadovoljiti utvrđene mjere sigurnog obilaska koji neće ugrožavati zdravlje sudionika.

3. Unatoč zabrani okupljanja, akcije dobrovoljnog davanja krvi se nastavljaju kako bi se očuvale zalihe krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje.

4. Sudjelovati u radu Stožera civilne zaštite na području svojeg djelovanja.

5. Pružanje psihosocijalne podrške – HCK je otvorio telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni, a za Varaždinsku županiju  ona je dostupna na broj: 091 564 6361 i 091 935 2424 (svakodnevno od 9 do 21 sat)

 

Napomena:

Sve aktivnosti moraju se obavljati uz poštivanje najviših higijenskih standarda što znači osigurane mjere osobne zaštite sudionika, a koje uključuju minimalno zaštitnu masku, rukavice i sredstva za dezinfekciju. Ukoliko ista nije moguće osigurati provedba aktivnosti će se obustaviti.

 

 

DODATNE INFORMACIJE