07. ožujak 2024. | Autor: Maja Hrešć

Konferencija „Žene i poduzetništvo“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u četvrtak je prisustvovao konferenciji „Žene i poduzetništvo“ koja se povodom Međunarodnog dana žena, u organizaciji tvrtke LALS MEDIA d.o.o. i Varaždinske županije, održala u Skupštinskoj dvorani Županijske palače.

Uz vlasnicu tvrtke LALS MEDIA d.o.o. Marijanu Sopek, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, državnu tajnicu u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željku Josić, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka, državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivu Milatića, poslovnu tajnicu u HGK Županijskoj komori Varaždin Marinu Kezić Mekota, saborske zastupnice Bošku Ban Vlahek i Ljubicu Jembrih, zamjenicu župana Silviju Zagorec, konferenciji su nazočile brojne žene poduzetnice i uvaženi gosti.

Marijana Sopek je pozdravila sve sudionike konferencije koja se održava drugu godinu zaredom te im zahvalila što su se i ovaj put odazvali u tako velikom broju. „Cilj ove konferencije je poticati žene na poduzetništvo, omogućiti im umrežavanje, poticanje konkurentnosti, razmjenu iskustava i poticanje novih poslovnih suradnji. U svijetu poduzetništva i obrtništva nije lako, ima uspona i padova, ali kroz ova naša tri panela koja smo danas pripremili čut ćete priče naših panelistica i njihov put od početaka do danas, a sve su one danas uspješne poduzetnice, uspješne menadžerice, uspješne obrtnice, uspješne doktorice, uspješne profesorice, znanstvenice. A čut ćemo i koje mogućnosti postoje za financiranje poduzetništva, osobito ženskog poduzetništva.“ – rekla je Marijana Sopek.

Gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako mu je drago što se ova konferencija održava jer svaka prigoda koja okuplja inspirativne žene, potiče ih na razmjenu iskustava i novih ideja, je dobrodošla u gradu Varaždinu. „Uloga žena u razvoju poduzetništva i cjelokupnog gospodarskog razvoja je izrazito važna jer žene svojim kvalitetama značajno tome doprinose. Inspirativne su, donose svježe ideje, empatične, stoga često bolje razumiju potrebe tržišta, uporne su i odlučne, vrlo često puno bolje komuniciraju i tako grade snažnije odnose. Njihova borbenost  i odlučnost pomaže im prevladati izazove i ostvariti ciljeve. To sve čini ih ključnim faktorima u ostvarivanju dobrog poslovnog okruženja. Grad Varaždin ima pet upravnih odjela, a od petero pročelnika, četiri su žene. Grad ima i 12 javnih ustanova, u kojima je šest ravnateljica. Dakle, žene su u Gradu Varaždinu ravnopravne, čak i nadzastupljene, što se tiče broja zaposlenih i broja rukovodećih mjesta i mislim da tako pružamo dobar primjer.“ – rekao je gradonačelnik. Spomenuo je kako i on osobno svojim primjerom pokazuje kako daje podršku ženama jer zajedno za svojom suprugom dijeli sve kućanske poslove i zajedno drže četiri kuta kuće.