07. srpanj 2015.

KONFERENCIJA O IZVJEŠTAJU POVJERENSTVA EPK 2020

pk2

07.07.2015. – Panel je impresioniran regionalnim planiranjem i zajedništvom prikazanim u prijavi, međutim programu nedostaju koherentna umjetnička i europska dimenzija, složili su se danas u Gradskoj vijećnici voditelj kandidature Rojnik, gradonačelnik Habuš i zamjenik gradonačelnika Radelić s objašnjenjem u Izvještaju panela o predizboru gradova koji sudjeluju u natjecanju za Europsku prijestolnicu kulture u Hrvatskoj 2020. godine na konferenciji za novinare. Ipak, s nekim komponentama objašnjenja, ne slaže se vodstvo projekta, budući da je prijava rađena na botttom-up principu koji je rezultirao mnogim kvalitetnim projektnim idejama koje su trebale biti kategorizirane po principu „Spoja nespojivog“ u drugom krugu natjecanja. Upravljačka struktura, potpuni akcijski planovi, kao i konkretna imena umjetničkog i glavnog ravnatelja također su trebali biti definirani u sljedećoj fazi, istaknuo je Raymond Rojnik, voditelj Ureda za pripremu kandidature i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin. Rojnik je osporio i nesistematično pristupanje nacionalnim manjinama, osobama s invaliditetom i ostalim marginaliziranim skupinama budući da je Ured, tijekom procesa kandidature, zaprimio pisma potpore nacionalnih relevantnih krovnih tijela poput Hrvatskog paraolimpijskog odbora, saborskog zastupnika Kajtazija i Srpskog narodnog vijeća. Posebno je naglasio dio Izvješća koji se odnosi na planirani proračun za Europsku prijestolnicu kulture, koji je ocijenjen preskromnim, no drži kako je planirani iznos od 8 milijuna eura iz gradskih proračuna bio realan za trenutni gospodarski potencijal – rekao je Raymond Rojnik. No, zaključio je Rojnik, bez obzira na ishod kandidature, Varaždin i regija Hrvatski sjever u procesu kandidature uspjeli su napraviti značajni iskorak u smislu povezivanja kulturne i turističke ponude cijele regije, koja se već potvrđuje u praksi.
- Iako je Povjerenstvo u predselekcijskom postupku značajan naglasak stavilo upravo na kapitalni potencijal gradova – kandidata, Varaždin je bio i ostat će grad kulture, „mali grad velikog srca“ u europskom kontekstu – rekao je na konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić.
Bez obzira na ishod kandidature, Varaždin i devet gradova – partnera iz četiri županije nastavit će pohvaljenu kulturnu suradnju, rekao je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i najavio skoro potpisivanje novog sporazuma o suradnji s gradovima – partnerima na području razvoja kulture i turizma.
- Našu smo kandidaturu temeljili na realnim osnovama, na onome što imamo i što možemo ostvariti u budućnosti. U projekt Europske prijestolnice kulture ušli smo kako bi lakše i brže riješili neke infrastrukturne nedostatke u sektoru kulture, no od kapitalnih projekata nismo odustali. Nastavljamo ovaj projekt, iako pod nekim drugim imenom i kao ostavštinu, jer je upravo zajedničko planiranje, što smo ostvarili u kandidaturi, najbolji zalog budućnosti kulture u ovoj regiji – naglasio je varaždinski gradonačelnik.

IZBOR ZA EPK 2020 U HRVATSKOJ - IZVJEŠTAJ PANELA