27. siječanj 2024. | Autor: dd

Komemoracijom na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta

Na varaždinskom Židovskom groblju u subotu 27. siječnja 2024. godine obilježen je međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Minutom šutnje, paljenjem svijeća i tradicionalnim polaganjem kamena uz spomen obilježje te polaganjem zajedničkog vijenca u pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde počast žrtvama holokausta odali su u ime Grada Varaždina Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća, Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika i Barbara Antolić Vupora zastupnica u Hrvatskom saboru, a u ime Varaždinske županije, župan Anđelko Stričak. Komemoraciji su nazočili članovi Židovske općine Čakovec s predsjednikom dr. Andrejom Palom, grupa učenika iz Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest sa svojim mentorima, članovi  Udruge antifašista Varaždin i Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije kao i drugi građani.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je naznačio kako je ovo jedan od težih dana kada se prisjećamo svega što se događalo za vrijeme II. Svjetskog rata, prije gotovo 80 godina.

-Kada se vratimo u prošlost, a gledamo sadašnjost, onda vidimo da se i danas događaju velike promjene u cijelom svijetu, da nažalost ljudski rod ne uči iz svojih grešaka i da želi destruktivnim silama opet ići u tom smjeru. Nažalost, svime što svakodnevno gledamo na televiziji, i u Ukrajini, na rubu civilizirane Europe, i u Gazi, vidimo da se procesi koji su toliko negativni, toliko destruktivni, ponavljaju kao neki uzorak. Mislim da nam je svima dužnost kao građanima civilizirane Europe, Hrvatske, mi koji smo rat prošli prije 30-ak godina, voditi brigu da se to nikada ne dogodi i da držimo uspomene na sve ljude koji su stradali za vrijeme totalitarnih režima, pogotovo onog nacističkog-rekao je Marković.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak podsjetio je da se međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta događa na dan kada je Crvena armija oslobodila Auschwitza, najveći i najzloglasniji nacistički logor te je dodao: „Na današnji dan odajemo počast, da se prisjetimo tih strahota, ali i da u  ova nemirna izazovna vremena diljem svijeta povučemo jedan poučak - da ljudska zloba, mržnja mogu nanijeti zaista puno nesreće i zla ljudima. Upravo zbog toga smo danas ovdje pozvali i učenike našeg Centra izvrsnosti iz povijesti da na licu mjesta mogu čuti koliko je to sve bilo zloćudno, da u razgovoru sa sudionicima ovog protokola također o tome popričaju, a sve kako bi iz toga mogli učiti i stvarati bolji i sretniji svijet.“

Predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal podsjetio je na činjenicu da je na današnji dan 1945. godine u Auschwitzu oslobođeno 7 tisuća preživjelih Židova. - Od tih nepunih 6 godina ubijeno je preko 6 milijuna Židova, ubijeno je preko 2 milijuna djece. To je bila velika prekretnica u povijesti i sigurno dovela do jedne značajne promjene tijeka svjetske povijesti. Židovi koji su živjeli i u Varaždinu i Čakovcu, oni su se apsolutno integrirali u život zajednice, doprinijeli su razvoju zajednice i zasigurno je vrlo teško reći što bi bilo da toga nije bilo, da te tragične njihove sudbine nije bilo i na koji način bi se dalje razvijao naš kraj.  – rekao je dr. Pal te zahvalio Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji koji redovito održavaju tradiciju obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta.