18. travanj 2023. | Autor: dd

Komemoracija povodom Dana stradanja i junaštva židovskog naroda

Povodom Dana stradanja i junaštva židovskog naroda, Jom haŠoa, danas u utorak, 18. travnja 2023. godine na židovskom groblju održana je komemoracija. U znak sjećanja na 6 milijuna članova židovske zajednice koji su izgubili živote u holokaustu,  zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije položili su gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i predsjednik županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić.

Svečanom činu odavanja počasti žrtvama holokausta nazočili su i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predstavnica Židovske općine Čakovec Lajla Benko, članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te drugi građani.

Varaždin je pohvaljen kao primjer kako se treba odnositi prema židovskom narodu i očuvanju sjećanju na stradanje židovskog naroda. U Varaždinu je nekada živjela brojna židovska zajednica koja je  činila prije drugog svjetskog rata gotovo desetak posto stanovništva. – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj podsjetivši na projekt obnove sinagoge u Varaždinu, počasnu građanku Evu Akerman, zatim na nedavno snimljen film o Arturu Rosneru,  te izložbe i koncerte kojima Grad Varaždin čuva uspomenu na nekada brojnu židovsku zajednicu koja je ostavila dubok trag u društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Varaždina.

Predsjednik skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić ocijenio je stradanje židova u holokaustu najstrašnijim razdobljem u dvadesetom stoljeću te je istaknuo: To je ono što se više nikada ne smije ponoviti i zbog toga obilježavamo današnji dan i s pijetetom se prisjećamo žrtava holokausta.

Skupu se obratio i Milivoj Dretar u ime Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista te je ukazao na povijesni značaj i važnost obilježavanja Jom haŠoa, dana sjećanja na žrtve holokausta i Dana stradanja i junaštva židovskog naroda.