01. listopad 2021. | Autor: Maja Hrešć

Kliker festival - Festival pokreta i plesa s kojim rasteš ponovno u Varaždinu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u petak je nazočio konferenciji za novinare povodom najave Kliker festivala koji će se u Varaždinu održati od 4. do 10. listopada 2021. godine.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što će se u Varaždinu održati festival namijenjen djeci od najranije dobi do starijih dobnih skupina. „Veseli me što se u Varaždinu kontinuirano nešto događa i što imamo raznovrsne manifestacije u kojima svi naši sugrađani mogu sudjelovati u nečem što ih zanima, pa tako i najmlađi. Ovakav jedinstveni međunarodni festival plesne, scenske, glazbene i vizualne umjetnosti rijetko se gdje održava, u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. Izuzetno mi je drago što ćemo imati u Varaždinu tijekom sedam dana vrlo zanimljivih sadržaja za mlađe uzraste, od radionica, predstava, koncerata. U dosadašnjih pet izdanja festival je već ugostio preko 300 umjetnika iz Hrvatske i raznih dijelova svijeta. No, još je bitno istaknuti što smo na ovaj način i educirali na tisuće djece, od najmlađih uzrasta do tinejdžera. Pozivam Varaždinke i Varaždinke da dođu, povedu svoju djecu i uživaju u Kliker festivalu.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj.

Varaždinske pozornice, trgovi i ulice po šesti puta ugošćuju Kliker festival – festival s kojim djeca rastu, ali i plešu, uče, sanjaju, stvaraju i otkrivaju uzbudljivo neobičan svijet plesa, kazališta i pokreta!

Od 4. do 10. listopada Kliker donosi predstave, izvedbe i radionice domaćih umjetnica i umjetnika, ali i programe iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Poljske. „Od muhe do slona“, „Zemlja snova“, „Ninabu“, „Noću“, „Beskrilci u oblacima“ i „Stvari Stvaraju“ samo su dio ovogodišnjeg Kliker rasporeda, namijenjenog svim uzrastima, pa čak i publici s dudama, točnije bebama do 2 godine kojima varaždinski pijanist Danijel Oto priprema sasvim poseban koncert probrane klasične glazbe.

Ovogodišnji Kliker počinje svečanim otvorenjem uz nastup PS Vindi i izvedbom predstave „Zemlja snova“ slovenskog Muzeuma, koja će nas zaista odvesti u svijet snova i sanjarenja. Program se nastavlja uz slovensko-njemački duet i predstavu „Stvari stvaraju“ te čak dvije hrvatske premijere izašle iz radionice organizatora festivala, Umjetničkog kolektiva VRUM. Riječ je o predstavi „Od muhe do slona“ koja je na rasporedu u srijedu te predstavi „Noću“ u četvrtak. Programi će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin i u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu, dok će se izvedba nedavno nagrađene predstave Istarskog narodnog kazališta „Beskrilci u oblacima“, održati na Franjevačkom trgu u petak. Kliker donosi i dvije zaista zanimljive radionice. „No Work & Just Play playshop“ koja se temelji na praktičnim vježbama temeljenima na raznim sustavima igranja igara, suvremenom plesu, tehnikama improvizacije i partnerstva, kao i na plesnom rječniku VRUM-a, dok će nas Łukasz Czapski u sklopu radionice „Flow like water“, naučiti sve o fokusiranju na različite dijelove tijela, tehničke pokrete i sekvence u stajanju te funkcionalnom korištenju tla. S ciljem otvaranja komunikacije, umrežavanja i suradnje izvedbeno-scenskih umjetnika, institucija, organizatora i pedagoga, dio programa festivala kroz Generator forum, fokusiran je upravo na navedene teme. Tako će P4 centar ugostiti TEACH & REACH DAY, točnije prezentaciju KLIK kluba, nove platforme čiji programi su namijenjeni odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, plesnim i dramskim pedagozima, studentima, voditeljima aktivnosti za djecu i mlade, a članstvo je besplatno. Kliker završava uz elektro-bajku „Cura i dečko“ koja je namijenjena svim generacijama i Open Mic karaoke večer u centru P4.

Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade "Kultura nova" i Austrijskog kulturnog foruma.

Program Kliker festivala je dostupan na www.klikerfestival.com.