29. svibanj 2012.

KAKO SU LILIPUTANCI ZDRAVOM PREHRANOM IZLIJEČILI GULIVERA

preventivna akcija1

29.05.2012. - Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije danas do 15 sati na varaždinskom Trgu slobode organizira zdravstveno – odgojnu akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja i Dana borbe protiv raka debelog crijeva  pod nazivom“ Kako se Guliver razbolio u zemlji Liliputanaca“.
Namijenjena je  zdravstvenom odgoju djece školske dobi i djeci najstarijeg predškolskog uzrasta. Kroz kostimiranu prezentaciju  djecu se poučava  načelima zdrave prehrane, prednostima nepušenja i nepijenja alkohola i to  kroz modifikaciju poznate priče o Guliveru i Liliputancima. Prezentacija završava šetnjom   9 – metarskim modelom debelog crijeva   s bolesnim promjenama koje nastaju uslijed izloženosti štetnim karcinogenima iz hrane, duhanskog dima i alkoholnih pića.
Početak ove hvalevrijedne akcije, koju je vodila mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, kratkim je govorom označio zamjenik varaždinskog gradonačelnika mr.sc. Vjeran Radelić. Nakon što je mališanima skrenuo pažnju na važnost zdrave prehrane, sa što manje čokolade i bombona, a što više voća i povrća, zajedno s njima odgledao je priču o tome kako su Liliputanci spasili Gulivera zdravom prehranom, a potom je s klincima iz jednog varaždinskog vrtića prošetao i modelom debelog crijeva.