23. ožujak 2018. | Autor: [email protected]

Kakav Špancirfest želimo

U multimedijalnoj dvorani palače Herzer GMV u četvrtak na večer održana je javna rasprava o tome kakav Špancirfest žele Varaždinci. 

Uz Sandru Malenicu, zamjenicu varaždinskog gradonačelnika u raspravi su sudjelovali Varaždinci među kojima je bilo ugostitelja, umirovljenika, izlagača, predstavnika obrtnika, udruga i institucija. Podloga za vrlo živu raspravu bili su rezultati ankete koju je provela Turistička zajednica Grada Varaždina na uzorku od 462 osobe. Zanimljive rezultate ankete prezentirala je Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina.
Rezultati su pokazali da su posjetitelji festivala jako zadovoljni s uličnim programom, kreativnicom u Uskoj ulici, Vindilendom, dostupnošću informacija i uređenošću prostora. Zadovoljni su glazbenim programom, parkom kreative, izlagačima, kvalitetom i izborom sadržaja te parkiralištima. Najmanje su zadovoljni ponudom izlagača, ugostiteljskom ponudom i cijenama.
U raspravi su sudionici istakli, baš kao i ispitanici, različite, ponekad i kontradiktorne prijedloge koji su se ticali ponajviše izbora vrste glazbenih sadržaja te ugostiteljske ponude. Jedan od zaključaka je bio da Špancirfest mora i dalje ostati festival urbane kulture sa specifičnim ugođajem kojeg omogućuje ambijent povijesne gradske jezgre. U festival nije potrebno gurati sve sadržaje koje Varaždin ima, rečeno je na kraju rasprave, jer Špancirfesti nije jedina manifestacija u gradu koja bi morala ponuditi svu raznolikost stvaralaštva. Špancirfest će zasigurno i dalje ostati jedan od najboljih hrvatskih uličnih festivala koji samostalno pokriva sponzorima 80 posto svojih troškova, a kojeg organizira mali broj vrijednih djelatnika i volontera Turističke zajednice Grada Varaždina.