07. svibanj 2012.

JEDAN POSJET - MNOGO KONKRETNE SURADNJE VARAŽDINA I VELESA

veles image habus_vales_640

07.05.2012. - Izaslanstvo Grada Varaždina, prošireno gospodarstvenicima, vratilo se iz vrlo uspješnog posjeta makedonskom gradu Velesu.

"Izuzetno sam zadovoljan toplim prijemom veleškog gradonačelnika Gorana Petrova i njegovih suradnika, ali i konkretnim razgovorima koje smo imali. Već nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji, što je prvi korak do partnerstva, dogovorili smo raznoliku kulturnu i obrazovnu suradnju te suradnju na dva projekta iz EU programa Europa za građane i Inteligentna energija." - istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Goran Habuš, varaždinski gradonačelnik

Izuzetno pozitivne dojmove iz nekad trećeg industrijskog centra u Makedoniji nosi i predsjednik HGK Županijske komore Varaždin Čedomil Cesarec. On je predvodio grupu gospodarstvenika sa šireg varaždinskog područja koji su sudjelovali na Makedonsko –hrvatskom gospodarskom forumu. “ S Velesom do sada nije bilo značajnijih kontakata i svi razgovori koje smo kolege i ja vodili s makedonskim partnerima bili su izuzetno konkretni.“ – rekao je Cesarec. Tako je, između ostalog, dogovoren zajednički nastup na turskom tržištu koje je do sada bilo zatvoreno za varaždinsko gospodarstvo. Otvaraju se i veliki poslovi za metalnu industriju, projekte s obnovljivih izvorima energije, i jedno sasvim novo, građevinsko područje – kamen. Cesarec ističe kako su makedonski mali poduzetnici željni edukacije i uvida u nove tehnologije pa su im varaždinska iskustva na tom području itekako dobrodošla.


Gradonačelnik Habuš istaknuo je kako je do suradnje s Velesom došlo na inicijativu makedonskog veleposlanika u RH Dančea Markovskog i kako je cijeli posjet varaždinskog izaslanstva organiziran na vrlo visokoj razini. Tome je doprinijela i podrška hrvatskog veleposlanika u Makedoniji  Zlatka Kramarića koji je nazočio svečanosti potpisivanja Sporazuma o suradnji između gradonačelnika Gorana Petrova i Gorana Habuša, u ime Velesa i Varaždina.