22. veljača 2024. | Autor: dd as

Jana Koščak i Enes Garibović najbolji su varaždinski sportaši u 2023. godini

U varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu, 21. veljače, održan je svečani program 61. izbora sportaša godine u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina. Za varaždinski sport protekla 2023. godina bila je iznimno uspješna s mnoštvo medalja, rekorda te nastupa na najvećim europskim i svjetskim natjecanjima, čime su sportaši još jednom dokazali da spadaju u sam vrh hrvatskog sporta.

Upravo to je na početku svečanog programa istaknuo Alen Runac, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

 

– Zajednica sportskih udruga kontinuirano je ulagala u razvoj klubova, sportsku infrastrukturu i organizaciju značajnih međunarodnih, tradicionalnih i državnih natjecanja. Još većim izdvajanjem podigli smo standard sportskih klubova na višu razinu, ali i poboljšali uvjete za bavljenje sportom. Sve to pridonijelo je da Varaždin danas ima 132 sportska kluba i udruge u 54 različitih sportova, gotovo 6000 registriranih sportaša i još 1500 rekreativaca, što nas svrstava u sam vrh gradova u Hrvatskoj s visoko razvijenom sportskom kulturom – naglasio je Runac.

 

Pozdravima se obratio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dodavši da su sportašice i sportaši te njihovi rezultati najbolji promotori grada Varaždina u svijetu. Istaknuo je kako vjeruje da će Varaždin ove godine imati najviše olimpijaca ikad u povijesti Olimpijskih igara.

 

– Jana je praktički sigurna, mislim da je i Marin Ranteš vrlo blizu, a imamo i još dvojicu potencijalnih. Roko Farkaš iz Atletskog kluba Sloboda je na 200 metara praktički unutra, a tu je i Mateo Žugec u gimnastici – rekao je Bosilj i dodao da je Varaždin 2016. godine posljednji put imao olimpijku, Tanju Perec u streljaštvu.

 

Prisjetio se olimpijki i olimpijaca koji su zastupali grad Varaždin, ali nisu bili pripadnici varaždinskih klubova, pa dodao:

 

– Ove godine ćemo sigurno imati najviše olimpijaca iz naših klubova – ponosno je zaključio gradonačelnik, čestitajući varaždinskim sportašima i poručivši da će ih Grad Varaždin maksimalno podupirati.

 

Uspjehe sportašica i sportaša pohvalio je i varaždinski ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan.

 

– Cijeli Varaždin može biti itekako ponosan na to što su sve postigli njegovi sportaši u protekloj godini. Uspjeha je mnogo. Neki su nagrađeni medaljama, neki novim rekordima, a neki su potvrda da se u Varaždinu skrivaju talenti koji će u budućnosti donijeti mnogo toga lijepoga cijelom hrvatskom sportu. Veseli i činjenica da je jako puno građana uključeno u neki oblik sportske aktivnosti. I ja sam sportaš te znam vrijednost i važnost bavljenja takvom vrstom aktivnosti. Mogu samo čestitati svim dobitnicima nagrada, kao i nominiranima te im poželjeti da i 2024. godina bude, u najmanju ruku, jednako uspješna – rekao je Habijan.

 

A nagrade za najbolje sportaše 2023. godine još jednom su otišle u dobro poznate ruke. Najboljom sportašicom po drugi puta proglašena je atletičarka Jana Koščak, koja se lani okitila s nekoliko naslova državne prvakinje, a i vlasnica je novih hrvatskih, europskih i svjetskih rekorda u kategorijama mlađih juniorki, juniorki i seniorki. Jana je samo državne rekorde lani popravljala čak 14 puta i to u sedam različitih disciplina. Ova svestrana sportašica s pravom se smatra jednom od najvećih nada hrvatske atletike.

 

– Prošla sezona je bila najbolja do sada. Nadala sam se ovoj nagradi i uvijek mi je čast dobiti je. Biti proglašen najboljim u svome gradu velika je čast jer Varaždin je zaista grad sporta i ima jako dobru konkurenciju i u muškoj i u ženskoj kategoriji. Naravno da mi je čast predstavljati Varaždin kao grad na svakom natjecanju. Dodjela nagrade za najbolju sportašicu samo je potvrda svih mojih uspjeha – rekla je Jana, koja se u poretku našla ispred Amande Mlinarić i Tajane Koščak.

 

Najbolji sportaš za 2023. godinu je karatist Enes Garibović, iza kojeg je naslov prvaka Hrvatske u borbama do 84 kilograma, ali i zlatna medalja s prestižnog Top Ten turnira za osvajače europskih, svjetskih i olimpijskih medalja. Tu je i čitav niz drugih velikih rezultata koji su Enesu osigurali već devetu titulu najboljeg varaždinskog sportaša zaredom.

 

– Protekla 2023. godina je bila vrlo uspješna. Zadovoljan sam, no moglo se i bolje jer mi u kolekciji nedostaje svjetska medalja. Konkurencija u našem gradu zaista je velika s obzirom na to da i drugi sportaši ostvaruju kvalitetne rezultate. Titula najboljeg sportaša mi godi, dodatno me motivira i daje mi samopouzdanje da i dalje grizem i budem ustrajan u tome što radim. Iako ide pojedincu, nagrada zapravo pripada cijelom kolektivu, mom matičnom klubu, treneru i ocu Esadu, kao i kolegama iz reprezentacije i Hrvatskom karate savezu – poručio je Enes, kojem su u izboru konkurirali Roko Farkaš, Marin Ranteš, Mihael Bešenić, Patrik Grđan i Andrej Hladnik.

 

Najboljom muškom ekipom grada Varaždina proglašen je Atletski klub Varaždin, dok je najbolja ženska ekipa Stolnoteniski klub Varaždin. U konkurenciji osoba s invaliditetom ili gluhih osoba, najbolja sportašica je Vida Puškadija, članica Streljačkog društva Varaždin, dok je najbolji sportaš Igor Kolarić iz Kuglačkog kluba gluhih Varaždin. Titulom najbolje ekipe osoba s invaliditetom ili gluhih osoba okitio se Košarkaški klub invalida Varaždin.

 

Nagrada za životno djelo uručena je Zlatku Knolmajeru, koji je cijeli svoj vijek posvetio sportu, posebno košarci. Suosnivač je i prvi predsjednik Košarkaškog saveza grada Varaždina 1968. godine, kao i Ženskog košarkaškog kluba Vindi, današnji ŽKK EcoNet, 1994. godine. Radni vijek, odnosno punih 40 godina proveo je kao učitelj tjelesne i zdravstvene kulture, odgojivši generacije mladih od kojih su neki postali vrhunski varaždinski i hrvatski sportaši. Za svoj rad i rezultate dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

 

U ostalim kategorijama za najveću nadu varaždinskog sporta u ženskoj konkurenciji proglašena je Mia Međimurec iz Streličarskog kluba Cekin, dok je kod sportaša tom titulom nagrađen Nikola Pošta iz Atletskog kluba Sloboda. U konkurenciji sportskog para, štafete ili posade, izabrana je štafeta Atletskog kluba Sloboda u sastavu Roko Farkaš, Janko Kišak, Nikola Pošta i Fran Grđan.

 

Izabran je i trener godine, a titula je otišla u ruke Esadu Gariboviću iz Športskog karate kluba Varaždin. Sportski djelatnik, u ovom slučaju djelatnica godine je Marjana Kovačić iz Savate kluba „Fight Club Kovačić”, dok je školski sportski djelatnik godine Tomislav Horvatić iz Udruge kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije.

 

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina tradicionalno nagrađuje i sportske uzore, odnosno učenike varaždinskih osnovnih škola. Ove godine nagrade su primili: Luka Đurak (I. OŠ, Gimnastički klub Vindija), Emili Čorko (II. OŠ, Ženski rukometni klub Koka), Andrej Gregurinčić (III. OŠ, Sportski plesni klub Valcer), Marko Zrnić (IV. OŠ, Atletski klub Sloboda), Fran Marčec (V. OŠ, Nogometni klub Varteks), Teo Stojaković (VI. OŠ, Nogometni klub Varaždin), Bartol Tuđan (VII. OŠ, Nogometni klub Varaždin) i Mirna Roginek (Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Plivački klub Vidra).

 

Zlatnim plaketama nagrađeni su dugogodišnji sportaši i sportski djelatnici Maja Čop Andesilić (Ženski rukometni klub Koka), Zlatko Hajdin (Udruga rukometnih veterana Varaždina), Zvonko Kišić (Hrvački klub Vindija), Marijan Lisjak (Športsko ribolovni klub Varaždin) i Josip Šoprek (Atletski klub Sloboda).

 

Diplome Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina primili su: Valentina Balažinec (Teniski klub Varaždin 1181), Tanja Borović (Streljačko društvo Varaždin), Aleksandra Ciberlin (Zbor atletskih sudaca Varaždin), Eduard Dobrenić (Odbojkaški klub Cratis Varaždin), Janko Gušić (Brdsko biciklistički klub Asi Varaždin), Janko Hajduk (Nogometni klub Mladost Varaždin), Matija Lisjak (Športsko ribolovni klub Varaždin), Martin Marčec (Gradski rukometni klub Varaždin 1930), Lara Perić (Ženski rukometni klub Koka) i Valentina Županić (Trkački klub Marathon 95).

 

Posebna priznanja primili su: hrvač Sandro Frankol, Udruga rukometnih veterana Varaždin i fizioterapeut Dejan Redžaj, stalni član hrvatske nogometne reprezentacije.

 

Uručena su i priznanja klubovima koji su prošle godine obilježili okrugle godišnjice uspješnog rada i djelovanja. Tako je za 110. godišnjicu priznanje uručeno Športskom ribolovnom klubu Varaždinu. Za pola stoljeća rada priznanja su primili Nogometni klub Plitvica Gojanec, Športsko društvo Mladost Varaždin i Streličarski klub Cekin, dok je za 40 godina djelovanja nagrađen Športski kuglački klub Cesta Varaždin.

 

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina zahvaljuje sponzorima i poslovnim partnerima, koji su svojim donacijama i izuzetnim angažmanom pomogli u realizaciji 61. izbora sportaša godine grada Varaždina te na taj način dali svoji doprinos velikoj svečanosti varaždinskog sporta. Veliko hvala upućeno je Gradu Varaždinu te poslovnim partnerima: Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, Restoranu „Bedem“, Cvjećarnici Diva, Studiu LOOP, VTV-u Varaždin, Biovitalisu, Cosi, Varaždinskim vijestima i Glazbenoj školi Varaždin.