14. travanj 2016. | Autor: [email protected]

Jačanje suradnje Varaždina i Ravensburga

Izaslanstvo Grada Varaždina boravilo je 4. – 6. travnja 2016. godine u posjetu partnerskom gradu Ravensburg u Njemačkoj, a na putu je posjetilo Zurich i sastalo se s generalnim konzulom Slobodanom Mikacom. Delegaciju su sačinjavali Goran Habuš, gradonačelnik grada Varaždina, Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i Dragutin Hainš, predsjednik Hrvatsko-njemačkog društva Varaždin i član Kulturnog vijeća grada Varaždina za međunarodnu kulturnu suradnju.

Pravi dan upriličeno je primanje kod Slobodana Mikaca Generalnog konzula Republike Hrvatske u kantonu Zurich s kojim je dogovoreno niz konkretnih aktivnosti oko unapređenja gospodarskih i kulturnih odnosa s tom švicarskom pokrajinom obzirom na veliki interes gospodarstvenika našeg kraja, ali i sve veći interes švicarskih investitora. Mikac je obećao poduzeti niz mjera oko organizacije gospodarstvenika, zatim promociju Varaždina u kojoj će biti uključen Koncertni ured Varaždin kao institucija s međunarodnim ugledom.

Isti dan u Ravensburgu je bio organiziran susret sa organizacijom Brückenbauer koja je zadužena za odnose s partnerskim gradovima. Sljedeći dan bilo je primanje kod gradonačelnika grada partnera Ravensburga, gospodina Daniela Rappa koji je organizirao primanje u Gradskoj vijećnici za varaždinsko izaslanstvo na kojem su bili prisutni i zamjenici gradonačelnika i pročelnici za kulturu, obrazovanje i gospodarstvo . Na tom sastanku dogovoreno je da osim daljnjeg razvoja već i onako dobre kulturne suradnje budu organizirani gospodarski forumi i susreti gospodarstvenika između Varaždina i Ravensburga u suradnji s Gospodarskim komorama.

Također je dogovoren posjet Varaždinskim baroknim večerima veće grupe građana Ravensburga. Jedan od protokolarnih dijelova susreta sastojao se u izboru novog gradskog prostora koji će nositi ime grada Varaždina. Gradonačelnik, gospodin Rapp ponudio je dva rješenja te će predložiti Gradskom vijeću grada Ravensburga donošenje odluke o izboru jednog od ponuđenih. Ove godine grad Varaždin posjetiti će i mladi glazbenici Gimnazije Ravensburg koji će svojim nastupom uveličati proslavu 380. obljetnice varaždinske I. gimnazije. Koncertni ured Varaždin kao organizator Varaždinskih baroknih večeri iskoristio je posjet Švicarskoj i Njemačkoj za daljnju promociju Festivala obzirom da je na Varaždinskim baroknim večerima najveći porast švicarskih gostiju u zadnje dvije godine, kao i dogovore za nastupe varaždinskih umjetnika na koncertima na tom području.