15. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Na izvedbi Carmina Burana uživalo nekoliko tisuća ljudi

Više od 6 tisuća ljudi u petak je uz obalu rijeke Drave, kraj varaždinske Arene, uživalo u fantastičnoj izvedbi kantate njemačkog skladatelja Carla Orffa „Carmina Burana” koju je u sklopu velikog međunarodnog projekta pod nazivom “Drava nas spaja” izvelo 300-tinjak mladih glazbenika, učenika Glazbene škole Varaždin, Konzervatorija iz Maribora i pjevača varaždinskog zbora Chorus angelicus.

Jedno od najvažnijih glazbenih djela u povijesti glazbe tako je po prvi puta, u organizaciji Koncertnog ureda i Grada Varaždina, imala prilike uživo slušati i varaždinska publika.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok nije krio zadovoljstvo velikim uspjehom varaždinske izvedbe “Carmine Burane”, pritom najavivši novu glazbenu poslasticu za iduću godinu: “Čestitam i zahvaljujem svim sudionicima ovog glazbenog spektakla. Preko 6 tisuća posjetitelja koji su večeras uživali u ovom koncertu dokaz su da klasična djela u vrhunskoj izvedbi mogu okupiti više poklonika od pop zvjezdica. Varaždin je dokazao da se može svrstati u sam vrh glazbene kulture i da zaista živi glazbu u punom smislu te riječi. Iduće godine, na 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena, čije obilježavanje su prihvatile gotovo sve europske države, Koncertni ured Grada Varaždina u suradnji s Mariborom i Glazbenom školom već planira još jedan veliki spektakl, organizaciju izvedbe najpoznatije Beethovenove 9. Simfonije na otvorenom.” Gradonačelnik Ivan Čehok već je predložio gradonačelniku grada Maribora Aleksandru Saši Arsenoviču da se potpiše protokol o kulturnoj suradnji dvaju gradova, Maribora i Varaždina.

Koncertu su prisustvovali i saborski zastupnik Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, te brojni uglednici, predstavnici javnog, kulturnog, vjerskog i političkog života grada Varaždina.

“Grad Varaždin zaslužuje nositi epitet prijestolnice glazbe čemu u prilog govore večerašnja maestralna izvedba Carmine Burane, a zatim i Varaždinske barokne večeri koje nas očekuju za sedam dana. Ako je suditi po Carmini Burani, suradnja varaždinskih i mariborskih glazbenika, odnosno Glazbene škole Varaždin i Konzervatorija za glazbu i balet iz Maribora, ide u pravom smjeru. Također, lokacija održavanja koncerta na obali Drave, rijeke koja povezuje ova dva grada, odlično je osmišljena. Smatram da su Varaždinke i Varaždinci, a i svi ostali posjetitelji, zaista uživali u ovoj prekrasnoj glazbenoj večeri. Čestitam svim izvođačima, a posebno našoj Glazbenoj školi Varaždin, koja je temelj cijele ove priče.” – istaknuo je saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan također je čestitao Glazbenoj školi Varaždin i Koncertnom uredu Grada Varaždina na velikom spektaklu koji su pripremili: “Imali smo priliku još jednom se uvjeriti da je Glazbena škola u Varaždinu neiscrpan izvor glazbenih talenata i zasigurno će mnogi od ovih mladih glazbenika svoj talent imati prilike pokazati na velikim svjetskim pozornicama.”