27. veljača 2013.

Izlazak na europsko tržište - velika šansa hrvatskog gospodarstva

2702-HGK-1 - natalija za govornicom

27.02.2013.-Županijsko gospodarska komora Varaždin danas ( srijeda, 27. ožujka 2013 ) danas je bila domaćin seminara kojim je ujedno obilježena 20 obljetnica jedinstvenog tržišta Europske unije. Uz stručna izlaganja predstavnika ministarstva gospodarstva, ministarstva rada i mirovinskog sustava, te ministarstva finacija i gospodarske komore, značajni doprinos skupu svojim je izlaganjem dala Natalija Martinčević, zamjenica gradonačelnika i zastupnica u Saboru.

Natalija Martinčević izrazila je veliko zadovoljstvo što se upravo u Varaždinu, uz Split i Zagreb, obilježava taj značajan jubilej – 20 godina jedinstvenog tržišta Europske unije. To obilježavanje je još važnije u svijetlu skorog pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo  u Europske unije. Jedinstveno europsko tržište, naglasila je saborska zastupnica Martinčević u svom govoru, osnovna je ideja velikog projekta Europske zajednice od samog početka. Bez obzira na sva novija turbulentna događanja u Europi, jedinstveno tržište glavni je moment konsenzusa među europskim zemljama koji  nadilazi sve postojeće probleme. Hrvatskoj se ulaskom na to tržište otvara ogromna prilika za gospodarski razvoj. Istodobno, to je i veliki izazov za gospodarske subjekte jer se moraju prilagoditi poslovanju u novim uvjetima. U tom prilagođavanju država mora biti glavni suport gospodarstvenicima u cilju bržeg, boljeg i efikasnijeg provođenja neophodnih reformi. Odnosi se to, prije sv ega na institucionalne reforme, zatim deregulaciju poslovanja te uklanjanje brojnih administrativnih i birokratskih barijera koje još uvijek bezrazložno koče efikasniji izlazak hrvatskog gospodarstva na jedinstveno europsko tržište. – naglasila je Natalija Martinčević, zamjenica varaždinskog gradonačelnika i zastupnica u Saboru.
U nastavku je izrazila posebno priznanje HGK – županijskoj komori Varaždin i njenom predsjedniku Čedomilu Cesarcu za niz kontinuiranih aktivnosti poput organizacije različitih  seminara, predavanja i radionica za gospodarstvenike i poduzetnike koje komora poduzima u cilju što bolje pripreme za ulazak Hrvatske u Europsku zajednicu u srpnju ove godine.