02. rujan 2016. | Autor: [email protected]

Izgledna izgradnja modularnih vrtića

Izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Goranom Habušom posjetilo je u četvrtak Samobor. Nakon protokolarnog susreta s gradonačelnikom Krešom Beljakom, izaslanstvo je razgledalo novi dječji vrtić u Samoboru koji je izgrađen modularnom tehnikom. 

Naime, Grad Varaždin  sprema se uskoro na izgradnju vrtića u Hrašćici i u Donjem Kućanu. Izaslanstvo Varaždina, u kojem su bili uz gradonačelnika pročelnici upravnih odjela, predstavnici dječjeg vrtića, predstavnici upravnog vijeća dječjeg vrtića kao i drugi djelatnici gradske uprave, imalo je priliku na licu mjesta se uvjeriti u kvalitetu i funkcionalnost takvog objekta.

Grad Samobor odlučio je slijediti najrazvijenije zemlje Europske unije i izgraditi prvi montažni kontejnerski vrtić u Hrvatskoj. Izgradnja je dvostruko jeftinija i brža. To je vrtić u kojem nema cigle i betona, može se smanjiti ili povećati. U vrtiću ističu da imaju odlične uvjete za rad i boravak s djecom. Svaka soba ima svoju kupaonicu te u vrtiću postoji i velika dvorana za vježbanje tako da svako dijete ima dovoljno prostora za sebe. Vrtić ima i energetsku učinkovitost B, pa roditelji ne moraju brinuti da će djeca u njemu teško disati za velikih vrućina.

Iako se teško da zaključiti po vanjskim zidovima sve je zapravo napravljeno od 90 komada čeličnih konstrukcija koje su spojene u vrtić veličine 1.600 četvornih metara. Iznimno je siguran u slučaju potresa, podovi amortiziraju dječje padove. Može se lako i brzo premjestiti na drugo mjesto te smanjiti ili povećati u skladu s brojem djece.

Vrtić je pušten u rad 2013. godine za 6 odgojnih skupina. Nakon tri godine rada djelatnici su izrazili veliko zadovoljstvo sa novim funkcionalnim prostorima, koji uz funkcionalnost pridonose i uštedi energije te su modularno neovisni.

Gradonačelnik Goran Habuš bio je zadovoljan onim što je vidio u Samoboru: Ovo je kvalitetno rješenje koje može biti ostvareno u najkraćem roku. Cijena izgradnje također ne bi smjela predstavljati problem. Nadam se da će u dva prigradska naselja u Varaždinu vrlo skoro biti vrtići poput ovog u Samoboru.

Budući da Grad Varaždin  priprema izgradnju dječjeg vrtića u Hrašćici i u Donjem Kućanu bilo je izuzetno važno da se i na terenu vidi sva funkcionalnost ovakve izgradnje. Stoga će se na predstojećem Gradskom vijeću naći odluka o financiranju projektne dokumentacije za ta dva vrtića ukupne vrijednosti 400.000 kn.