17. ožujak 2023. | Autor: dd

Izaslanstvo Varaždina u Sarajevu na predstavljanju razvojnog programa Ujedinjenih naroda

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić boravili su u Sarajevu na predstavljanju SDGBIH programa, razvojnog programa Ujedinjenih naroda koji se uz podršku Vlade Švedske, provodi u Bosni i Hercegovini.

Grad Varaždin pozvan je od strane organizatora da sudjeluje u panel raspravi zajedno s predstavnicima lokalnih vlasti iz Švedske i regije. Na događaju u Sarajevu sudjelovala su tri kantona i osam općina i gradova koji su potpisali sporazum o lokalizaciji Ciljeva održivog razvoja.  Prisutnima su se obratili i Lisa Curman, zamjenica šefice Odjela za razvojnu saradnju pri Ambasadi Švedske u BiH,  Veronika Vashchenko, zamjenica Predstavnice UNICEF-a u BiH, Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH i Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.  

 

Gradonačelnik Bosilj pohvalio je zalaganje Bosne i Hercegovine, njihovih kantona, gradova i općina, posebice Grada Sarajeva kao domaćina,  u uključenost  i napore za provedbu programa Ujedinjenih naroda „Ciljevi održivog razvoja“ te se zahvalio na pozivu na ceremoniju potpisivanja „Protokola o suradnji“.

Na panelu je predstavio i niz socijalnih mjera koje Grada Varaždin provodi u sustavu obrazovanja od jednosmjenske nastave, uvođenje besplatne prehrane za učenike, financiranje produženog dječjeg boravka, te brojnih drugih projekata koji doprinose kvaliteti života građana i iskustva Grada u povlačenju sredstava iz Fondova Europske unije te projekte koji se planiraju provoditi korištenjem financijskih sredstva iz ITU mehanizma.  Gradonačelnik je naglasio kako Grad Varaždin  puno ulaže u zaštitu okoliša te je kupljeno preko 500 polupodzemnih spremnika te je intencija da Grad Varaždin  postane prvi grad u Hrvatskoj koji ima polupodzemne spremnike za sve višestambene objekte, spomenuo je i projekt sortirnice i reciklažnog dvorišta kao nadogradnju priče zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

- Izrazito mi je drago da smo dobili priliku prezentirati ovdje u Sarajevu naše programe i projekte. Grad Varaždin je zadnje dvije godine proglašen najboljim gradom po kvaliteti života, a prošle godine smo dobili i prestižnu nagradu Green prix 2022. u kategoriji Lokalna i regionalna samouprava kao pokretač zelenih promjena. Kontinuirano radimo na novim projektima jer nam je cilj da se naš Grad razvija. Pred nama su brojni projekti kao što su npr. projekti koji će se provoditi kroz ITU mehanizam. Još jednom zahvaljujem našim domaćinima na pozivu te im želim uspješno provođenje projekta – rekao je Bosilj.

 

Gradonačelnik Bosilj i pročelnica Miočić sastali su se i sa zamjenicom gradonačelnice Grada Sarajeva Anjom Margetić te je na sastanku dogovorena uspostava suradnje iz područja kulture s Gradskim muzejom Grada Varaždina i HNK u Varaždinu. Također, prenesena su iskustva Grada Varaždina u pripremi projekata te izazovi i preporuke vezane uz provedbu projekata financiranih iz fondova Europske unije i bilateralnih izvora.