24. ožujak 2023. | Autor: dd

Izaslanstvo Varaždina na konferenciji „Gradovi za klimatsku neutralnost“

Na međunarodnoj konferenciji „Gradovi za klimatsku neutralnost“ koja je 22. – 24. ožujka 2023. održana u Ljubljani u organizaciji mreže CIVINET Slovenije, Hrvatske i Jugoistočne Europe sudjelovalo je i izaslanstvo Grada Varaždina. Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i direktorica Parkova Jelena Sekelj, sudjelovali su na panel raspravi i radionicama o održivoj urbanoj mobilnosti kojima je ujedno obilježena o 10. obljetnica osnivanja mreže CIVINET.

Na konferenciji kojoj su prisustvovalo 120 predstavnika gradova iz Slovenije i Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Grčke razmijenjena su regionalna iskustva i dobre prakse urbane mobilnosti, a dominirale su teme o razvoju biciklizma

 

 Središnji dio konferencije službeno je otvorio Zoran Janković, gradonačelnik Grada Ljubljane i Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba koji trenutno obnaša funkciju grada koordinatora CIVINET-a. Mreža ovim trodnevnim događanjem obilježava 10. obljetnicu od osnivanja, što je u uvodnom obraćanju istaknula Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a. Prisutnima su se dodatno obratili Sibylle Strahl iz Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu - Energija, promet, zaštita klime (ORF ETC), Lilijana Madjar, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije te Kosmas Anagnostopoluos, koordinator mreže CIVINET Grčka-Cipar koja je u studijskom posjetu Zagrebu i Ljubljani.

 

Po povratku iz Ljubljane, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković je izvijestio: Za Grad Varaždin važno je aktivno uključivanje u konferencije na kojima se razmjenjuju iskustva o urbanoj mobilnosti koja u konačnici pridonosi klimatskoj neutralnosti. Primjeri dobre prakse gradova u regiji te njihova iskustva u razvoju biciklizma i drugih vidova urbane mobilnosti vrlo su vrijedna jer takve nove trendove i rješenja nastojimo primjenjivati u Varaždinu. Pojam mobilnosti u urbanim sredinama se ubrzano mijenja i mi u Varaždinu želimo biti dio tog modernog shvaćanja mobilnosti. Nedavno je predstavljena revizija Plana održive mobilnosti Grada Varaždina. Nakon konstituiranja vijeća i usvajanja proračuna, raspisat ćemo natječaj za izradu novog SUMP-a 2.0 Plana održive urbane mobilnosti koji će uvažavati najnovija saznanja s tog područja. – zaključio je izvještaj zamjenik gradonačelnika.