25. siječanj 2018. | Autor: [email protected]

Izaslanstvo RAF-a posjetilo Varaždin

U četvrtak je Grad Varaždin posjetilo izaslanstvo Kraljevskog ratnog zrakoplovstva ( RAF ). 

Dobrodošlicu visokim časnicima iz Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske zaželjeli su predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan te zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, koji su tom prigodom posebno istaknuli kako je Croatian International Airshow Varaždin (CIAV), najveća zrakoplovna priredba u našoj zemlji, koja će zahvaljujući suradnji s Ministarstvom obrane i Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom ove godine dobiti novu, atraktivnu dimenziju.

- Vjerujem kako će sudjelovanje Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u programu ovogodišnjeg CIAV-a ovu priredbu učiniti još većom i atraktivnijom za posjetitelje varaždinskog aeromitinga – istaknuo je dogradonačelnik Zlatan Avar.

            Predstavnici organizatora – Aerokluba Varaždin, britanske su časnike upoznali s dugom zrakoplovnom tradicijom u gradu Varaždinu, koja seže još u tridesete godine 20. stoljeća, te predstavili varaždinski aeromiting, koji će biti organiziran na varaždinskom aerodromu 21. i 22. srpnja.

- Sudjelovanje vojnih zrakoplova zemalja članica NATO-a, među kojima će vjerujemo biti i Kraljevsko ratno zrakoplovstvo, sigurno će biti jedan od vrhunaca bogatog i atraktivnog programa našeg aeromitinga, na kojem će ove godine, uz zrakoplove civilne avijacije sudjelovati i zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i atraktivne akro grupe te vojni zrakoplovi četvrte generacije – naglasio je Robert Mišak, nositelj projekta CIAV 2018. Dobrodošlicu predstavnicima Kraljevskog ratnog zrakoplovstva te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zaželjeli su i predsjednik Aerokluba Varaždin Branko Komar,  koordinator CIAV-a Danijel Borović te direktor Diamond Aviation Centra Rajko Rauš. 

- Ovakva suradnja s Kraljevskim ratnim zrakoplovstvom izvrsna je prigoda za razmjenu iskustava naših i britanskih pilota te novi korak u suradnji dvaju ratnih zrakoplovstava, koja donosi mnogo obostrane koristi – poručio je pukovnik Stanko Hrženjak, načelnik Ureda zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

            Gosti su domaćinima zahvalili na gostoprimstvu te su istaknuli  primjerenu suradnju s Ministarstvom obrane i Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom.

            Tijekom radnog posjeta Varaždinu izaslanstvo Kraljevskog ratnog zrakoplovstva obišlo je povijesnu jezgru Varaždina te je posjetilo varaždinski aerodrom.  Pomno su razgledali  pistu aerodroma te se upoznali s  uvjetima i mogućnostima letenja te organizacijom varaždinskog aeromitinga što će biti od pomoći prilikom donošenja konačne odluke o načinu na koji će sudjelovati na CIAV-u u srpnju ove godine.