22. studeni 2021. | Autor: Maja Hrešć

Izabran novi predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Lovro Ledenko

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u ponedjeljak je održana konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća na kojoj je za novog predsjednika većinom glasova izabran Lovro Ledenko, učenik I. osnovne škole Varaždin. Novoizabrane zamjenice predsjednika su Katarina Ivančević iz II. osnovne škole i Irina Knor iz V. osnovne škole.

Sjednici su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, koordinatorica Dječjeg gradskog vijeća Dubravka Novak, predsjednik Odbora za mlade Lovro Lukavečki te privremene pročelnice Vesna Haluga i Danijela Vusić.

Dosadašnja predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Vida Huzjak prezentirala je izvješće o radu prošlog saziva Vijeća te su predstavljeni novi vijećnici u ovom mandatu. Istaknula je kako su se izrazito trudili promovirati dječja prava i obveze, proveli su sve važne programe i projekte, osmislili nove, sudjelovali na nacionalnim susretima. U mandatu koji je radi pandemije trajao dvije godine proširili su i rad na društvenim mrežama te se uključili u odlučivanje o djeci na europskoj razini kroz online predlaganja i ankete.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković zahvalio je na trudu i zalaganju dosadašnjoj predsjednici, čestitao novom predsjedniku i zamjenicama te se osvrnuo na rad Dječjeg gradskog vijeća: „Ako promatrate sve što se događa oko nas onda smatram da je izrazito važno da naša djeca od početka budu involvirana u ove demokratske procese, izbore, da sudjeluju u donošenju odluka. Mi smo ove godine po prvi put uveli participativni proračun za mlade za koji će oni sami odlučivati za što će se potrošiti novci. Sljedeće godine uvodimo građanski odgoj u osnovne škole. Činimo sve što je potrebno da naša djeca sazriju u odgovorne građane Varaždina. Dječje gradsko vijeće svojim radom doprinosi i utječe na rad nas odraslih da se njihov glas čuje i uzme u obzir. Zato smo osnovali i Odbor za mlade unutar Gradskog vijeća Grada Varaždina. Zaista smo veliki naglasak od samog početka stavili na to da surađujemo s mladima, da želimo da mladi zdravo i demokratski razmišljaju i da budu svjesni da sami mogu utjecati na donošenje važnih odluka u ovom gradu. Čestitam svima izabranima, želim im puno uspjeha, da promišljaju, propitkuju i kritički gledaju na život i događaje oko sebe, da uzimaju s oprezom društvene mreže i da svojim radom čine sve za dobrobit grada u kojem žive.“ – rekao je zamjenik.