04. lipanj 2014.

Ivanec i Lepoglava novi partneri u kandidaturi Varaždina za europsku prijestolnicu kulture

EPK - lepoglava

04.06.2014.- Grad Varaždin, kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine danas je dobio nova dva grada – partnera u ovom europskom projektu – gradove Lepoglavu i Ivanec.
„Grad Lepoglava počašćen je pozivom Varaždina da se kao grad – partner pridruži ovom hvalevrijednom projektu. Lepoglava je grad duge i bogate povijesti, grad koji je ponosan na svoju tradiciju i bogatu povijesnu i kulturnu baštinu. Naša je čipka na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a sudjelovanjem u ovom projektu dodatno ćemo obogatiti našu kulturnu ponudu te uspješnije promovirati našu kulturnu ponudu i buduće projekte, kakav je Centar za kulturu i baštinu, kojeg planiramo urediti i novcem iz fondova Europske unije“ – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.
Na predstavljanju projekta u Lepoglavi zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić posebno je istaknuo regionalni pristup te mogućnosti koje takvo regionalno povezivanje gradova – partnera pruža u promociji kulturne, turističke i gospodarske ponude hrvatskog sjevera.
Raymond Rojnik, voditelj projekta kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, osvrnuo se na europsku dimenziju ovog projekta te najavio inovativni pristup Varaždina i gradova – partnera u kandidaturi za ovu europsku priredbu.
Sudjelovanje u projektu Europska prijestolnica kulture najavio je i Grad Ivanec, čiji je dogradonačelnik Čedomir Bračko, istaknuo kako upravo kroz ovaj projekt grad Ivanec može učinkovitije realizirati projekte planirane u razvojnoj strategiji. Zamjenik varaždinskog gradonačelnika je  na sastanku u Ivancu podsjetio  kako ova dva grada već imaju značajno iskustvo sudjelovanja u međunarodnim projektima, dok je voditelj projekta EPK najavio skorašnje osnivanje operativnih timova koji će raditi na pripremi projekta te intenzivnu aktivnost na edukaciji i predstavljanju projekta u svim gradovima – partnerima.
Uz Koprivnicu, Krapinu, Čakovec, Prelog, Lepoglavu i Ivanec, Varaždinu bi se u projektu – Europska prijestolnica kulture 2020., kao gradovi – partneri trebali pridružiti i  Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof.