22. srpanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Ister o Aglomeraciji: „Projekt Aglomeracije ide dalje, učinit ćemo sve da se smanji šteta“

Direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister gostovao je u Dnevniku VTV televizije, a jedna od tema o kojoj je govorio bila je problematika vezana uz projekt Aglomeracije.

„Do prije koji dan bili smo perjanica na državnoj razini što se tiče provođenja velikog projekta Aglomeracije, na ponos ministarstvu i Hrvatskim vodama. Gotovost na svim pravcima je vrlo visoka, na pravcu A1 je skoro u potpunosti završena, A2, A3 i A4 su u vrlo visokim fazama. Na redu su sanacijski radovi, sanacija asfalta. Krajnji rok je kraj 9. mjeseca, kada smo računali sa završetkom svih radova u fizičkom obliku na gradilištima. Što se tiče administrativnih poslova koje imamo s izmjenama i dopunama, lokacijskih i građevinskih dozvola te s ishođenjem 18 uporabnih dozvola, tu lošije stojimo i zakočeni smo zbog dokumenta koji je potreban u cijelom postupku, a to je dokument ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Taj dokument već skoro godinu dana pokušavamo ishoditi u Ministarstvu gospodarstva, i do sad nam nije pošlo za rukom. Kašnjenje koje se događa na Aglomeraciji vezano je uz ishođenje dokumentacije vezane uz Zakon o gradnji.“ – rekao je Bruno Ister.

Dodao je kako su radovi na Aglomeraciji u vrijednosti 468 milijuna kuna, a dosad je izvedeno i naplaćeno 411 milijuna kuna. Ostaje oko 50ak milijuna kuna do završetka projekta stoga se sada javlja problem s naplatom radova.

„Drugi dan od početka istrage došlo je do obustave plaćanja iznosa koji nam isplaćuju Hrvatske vode, a mi ga zatim dalje distribuiramo prema izvoditeljima, nadzornim inženjerima i ostalima. Dobili smo obavijest da se sredstva više ne mogu isplatiti, a riječ je o 71 posto iznosa koji daje Europska unija, a ostalo Hrvatske vode i lokalna samouprava. Osim što je čitav projekt s pročistačem sad došao pod upitnik, obustava plaćanja je jedna od posljedica. Sada nam je bilo važno riješiti obveze prema ljudima koji rade na gradilištima te, s obzirom na velik porast cijena u građevinarstvu, trpe i gubitke.“ – kazao je direktor Varkoma.

Na sjednici Nadzornog odbora Varkoma donesena je odluka da će Varkom nastaviti taj projekt i da će za sada iz vlastitih izvora plaćati radove koji su obavljeni i radove koji su došli na naplatu. „Napravili smo dogovor s izvođačima da ćemo nastaviti raditi kao da se ništa nije dogodilo. Već je otišla prva tranša isplata prema tom ZNS broj 41 koji je bio stopiran. Izvođači su plaćeni i Aglomeracija ide dalje.“ – najavljuje Ister te ističe kako su se Hrvatske vode uključile u traženje dodatnih izvora kojima bi se pokrili troškovi radova na Aglomeraciji dok se ovaj sporni slučaj ne počne rješavati.

Najavio je i kako će se ugovor s GK grupom oko pročistača vrlo vjerojatno morati raskinuti o čemu se čeka službena obavijest iz Hrvatskih voda: „Iz Hrvatskih voda dobit ćemo hodogram oko aktivnosti koje slijede. Oni su posredničko i upravljačko tijelo koje je imalo sastanak i dogovorili su korake koje će poduzeti. Jedan od tih koraka je način na koji postupati da se smanji šteta što prije moguće. Što se tiče nastavka, mi ćemo inzistirati na tome da se, unatoč vjerojatnom raskidanju ugovora, nastavi s provedbom novog natječaja za pročistač, tim više što bi građevinska dozvola trebala biti izdana ovih dana. Ako bi zbog ovih događaja izdavanje bilo stopirano, onda moramo pod hitno produžiti lokacijsku dozvolu koja ističe 4. kolovoza. Svakako vodimo računa da se ovaj važan projekt za naše područje nastavi što prije, najviše zbog građana koji trpe zagađenje i koji su u neposrednoj blizini pročistača, a i zbog kupača u ovim ljetnim mjesecima.“ – ističe Bruno Ister.

Prema njegovim riječima, vrlo brzo smanjit će se opterećenje na pročistač koje u najvećoj mjeri dolazi od industrijskih zagađivača: „Nastavit ćemo s Aglomeracijom, pribaviti tih 18 uporabnih dozvola i nakon toga ćemo moći priključivati građane na sustav koji će voditi na postojeći pročistač koji je dovoljnog kapaciteta. Opterećenje će biti veće nego je bilo do sada, ali najveće opterećenje ide od industrijskih zagađivača koji nemaju svoje predtretmane. Dobra vijest je da će Koka svoj predtretman od klaonice konačno ovih dana pustiti u probni pogon i time nama znatno smanjiti opterećenje, a što će pozitivno utjecati i na neugodne mirise koji sada postoje.“

Kada je u pitanju sufinanciranje iz EU, postoje velike penalizacije, no Bruno Ister vjeruje da je realan scenarij da će se penalizirati samo dio kontaminiranog dijela, a ne cjelokupan projekt. „Najcrniji scenarij je 100 posto penalizacija na kompletan projekt. Ne želim uopće razmišljati o tome što bi to značilo. Ne samo grad, ne samo Varkom, već cijelo ovo područje pa i cijela država bi osjetila tih milijardu kuna koliko iznosi cjelokupni projekt. Tu su uključene i Varaždinske toplice i naša Aglomeracija. Svih 26 općina koji su suvlasnici zajedno s Gradom Varaždinom, svi bi to osjetili, ali nadamo se da do toga neće doći. Najbolji mogući scenarij jest da se priča odvoji i da se pokuša ono što je neosporno odvojiti od onoga što je kontaminirano i da se onda govori o nekakvim penalizacijama i to je zapravo realan scenarij.“ – rekao je Ister.