17. kolovoz 2023. | Autor: dd

Inovativni plesno scenski spektakl "Face t(w)o" na Špancirfestu

U četvrtak, 17.kolovoza 2023. godine, uoči sutrašnje premijere na inovativnoj, jedinstvenoj pozornici na Kapucinskom trgu 32 mladih umjetnika iz 8 zemalja uvježbava koreografiju plesno – scenskog spektakla „Face t(w)o“ koji će nakon premijere u Varaždinu biti izveden i na festivalima u glavnom gradu Latvije, Rigi te portugalskom gradu Loule.

U okviru programa Kreativna Europa, TZ grada Varaždina kao jedina turistička zajednica iz Hrvatske kojoj je, u partnerstvu s 13 institucija iz 10 zemalja odobren projekt u vodećem programu Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru, na ovogodišnjem jubilarnom 25. Špancirfestu na spektakularnoj pozornici, festivalskoj publici predstavit će 32 umjetnika iz 8 zemalja inovativnom plesno scenskom produkcijom „Face t(w)o“.

Umjetnike je posjetio i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković sa suradnicima koji je istaknuo kako je posebna vrijednost ovoga projekta raznolikost pojedinih institucija partnera na projektu, njihova različita umjetnička orijentacija i aktivnosti koje provode u četiri godine trajanja projekta vrijednog gotovo 4 milijuna eura, budući da u projekt unose različite kompetencije iz područja društvenog rada, kreacije, organizacije u javnom prostoru, evaluacije, rada na određenoj lokaciji, komunikacije kao i različite razine i iskustva u razvoju publike.

„To je idealan preduvjet za dugoročnu suradnju i izvan projekta jer je i ova produkcija prilika za usporedbu sličnih institucija, ali i razmjenu ideja s partnerima koji dolaze iz potpuno drugačijih sektora. Sve povezuje znatiželja i želja da uče jedni od drugih i da se dalje razvijaju uz projekt.“ – kazao je zamjenik gradonačelnika. 

Jedinstvena pozornica s ogledalima, kao jedan od središnjih umjetničkih i dizajnerskih elemenata produkcije, stvara slične percepcije iz različitih kutova i perspektiva, koristeći digitalni svijet koji kreativno oblikuju plesači spajajući virtualno, analogno, stvarno… kroz glazbu i plesni pokret.  

Ne propustite, u petak, 18. kolovoza 2023. u 22.00 sati na Kapucinskom trgu uživati u jedinstvenoj plesno – scenskoj produkciji 25. jubilarnog Špancirfesta.