28. prosinac 2022. | Autor: dd

Ima li dovoljno glasova za izglasavanje proračuna i odluke o zaduženju?

U salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, u srijedu 28. prosinca 2022. godine održana  je treća sjednica Međustranačkog vijeća Grada Varaždina. Jedina točka dnevnog reda bile su završne konzultacije u vezi prijedloga proračuna Grada Varaždina za slijedeću godinu te prijedlog odluke o kreditnom zaduženju Grada Varaždina za  financiranje projekta Sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Gospodarske zone Brezje.

Sjednicu je vodio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković koji je na početku ispričao gradonačelnika za izostanak zbog gripe. Sjednici, koja je zbog važnosti teme prenošena u živo, su prisustvovali predstavnici svih stranaka i nezavisnih lista zastupljenih u Gradskom vijeću.

Nakon uvodnog izlaganja voditeljice projektnog tima Mirke Jozić, i članova prof. Aleksandre Anić-Vučinić, odvjetnice Željke Brlečić i direktora Varkoma Brune Istera koji su u kratko iznijeli kronologiju rješavanja problematike bala od 2008. godine, uslijedila su pitanja vijećnika. Nakon opširne i detaljne argumentirane rasprave o svim dosadašnjim postupcima kojima se pokušao riješiti problem bala u Brezju, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković nazočnima je postavio ključno pitanje ima li dovoljno ruku da se izglasa proračun i odluka o zaduženju?

Prije izjašnjavanja sjednicu su napustili predstavnica HDZ-a Silvija Cupar, predsjednik kluba NL Ivana Čehoka Mario Lešina i nezavisni vijećnik Hrvoje Petrić. I dok su vijećnici Stjepan Cepanec i Viktor Mrzlečki naznačili kako neće podržati proračun, Dubravka Novak i Ivan Obadić su izrazili spremnost podržati proračun. Članice NS Reformista Zdravka Grđan i  Mirjana Karakaš Kolarek su najavile podršku. Miroslav Marković je po završetku sjednice razjasnio: „Podršku proračunu i odluci o zaduživanju dalo je devet od minimalno potrebnih jedanaest glasova u vijeću. Prema svemu sudeći teško je očekivati da će do 31. prosinca promijeniti stav ostalih vijećnika čemu smo se nadali  zbog naših sugrađana i svih onih koji će zbog neizglasavanja proračuna biti zakinuti za svoja prava. Ali još nije kasno za mudru odluku. Još jedanput pozivam sve gradske vijećnike da se izdignu iznad uskih osobnih interesa i stave u službu građana i našeg Varaždina, prihvate Proračun i rješenja za konačno zbrinjavanje bala.“