07. siječanj 2019. | Autor: ddretar

Igrom do novih prijatelja

U varaždinskim prigradskim mjesnim odborima tijekom školskih praznika odvija se projekt BIRD – Besplatne Interaktivne Radionice za Djecu. 

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok obišao je u ponedjeljak radionicu u društvenom domu Mjesnog odbora Zbelava u kojem se okupilo dvadesetak djevojčica i dječaka. Radionice su održane do sada u  Poljani Biškupečkoj, Jalkovcu, Črncu, te u Kučanu. Nakon Zbelave, radionice BIRD bit će organizirane u Gojancu i Hrašćici.

Prilikom obilaska djece u Zbelavi gradonačelnik je  pohvalio ideju i organizatore te je izjavio:

Roditelji najčešće imaju poteškoće s time, kako da djeca provode slobodno vrijeme, kada rade preko praznika. Grad je uspio postići da ovime sva djeca, koja žele, mogu po prigradskim Mjesnim Odborima provoditi na organiziran način svoje slobodno vrijeme.  Zahvaljujem voditeljici projekta, Lani Žeher, koja je stvarno sve dala u ovaj projekt. Praktično za mala sredstva, Grad omogućuje djeci da provode svoje slobodno vrijeme, da se druže, igraju, da uče te da se bave sportskim aktivnostima. Nastavit će se projekt i za ljetne praznike ponovno. Odaziv je jako dobar, gotovo da 60%, 70% djece, za koje se zna da pohađaju osnovnu školu, da dolaze na ovakve interaktivne radionice. To se pokazalo kao pun pogodak. Inače, Mjesni domovi su zimi prazni, prema tome, ovo je način da se te društvene prostorije popune igrom i veseljem djece.

 

Idejna začetnica pokretanja radionica BIRD bila je Dijana Puškadija Topić, a projekt provodi Lana Žiher. O iskustvima rada s djecom na takvim radionicama je izjavila:

Najveći odaziv bio je u Črncu Biškupečkom, gdje se odazvalo dvadesetak, tridesetak djece. Odradilo se to vrlo veselo. Na kraju je bilo čak i suza zbog njihovog odlaska i moralo se obećati da će se vrlo brzo vratiti natrag. U Zbelvi je prošli puta u subotu, a i danas bilo oko petnaestak djece. U Mjesnim Odborima su provodili projekt na ljeto pa su već znali za njih. Upravo je naglasak na toj socijalizaciji, da se djeca međusobno druže. Otkrilo se da neka djeca, koja žive možda pet kuća jedan od drugoga su se počela družiti tu, upoznali se te su od ljeta postali prijatelji i sada su zajedno došli na igraonicu. Manje-više ta djeca su unutra po kompjuterima, manje su vani i oni se ne znaju. Puno tih igara su zaboravili. U igraonici im je bio jako zabavan gumi-gumi, igrali su ga po sat vremena, a za što oni nisu nikad vidjeli ni čuli nešto, što je njihovim roditeljima bila svakodnevna igra. Stižu pohvale, stižu pitanja kada će projekt doći u Mjesne odbore, u kojima nisu bili. Za sada ide sve kako treba.

 

Za cijeli ovaj projekt preko zimskih praznika, Grad izdvaja oko 7.000,00 kuna. Ukoliko bude potrebe, najavljeno je danas, Grad može  izdvojiti više  sredstava i tako povećati broj obuhvaćene djece.