02. lipanj 2012.

IGRE PAROVA

ra parova image igra parova.JPG

02.06.2012. - Danas u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu bit će izvedena predstava Igra parova Matjaža Župančiča u režiji Zvonimira Ilijića. Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Zorin dom iz Karlovca u kojem će se premijerno izvesti 29. svibnja u 19,30 sati. U predstavi nastupaju: Barbara Rocco, Robert Plemić, Anita Schmidt i Peđa Gvozdić. Predstava je imala varaždinsku premijeru 31. svibnja 2012.


Drama Igra parova napisana je 2005., a govori o dva para koja se poznaju niz godina, a njihovi su prijateljski susreti, kao mnoge stvari u njihovim životima, postali rutina. Muž i žena čekaju prijatelje na standardnu večeru petkom. Kada se umjesto prijateljice i njezina ostarjela muža na vratima pojave prijateljica i njen mladi ljubavnik, postaje potpuno jasno da se ta večer neće odvijati po ustaljenom obrascu. Četvoro protagonista se zapletu u igru razotkrivanja tajni iz prošlosti i otkrivanja istine, u kojoj sve do kraja ne znamo, tko je uistinu taj koji vodi igru. Standardna večera se promijeni u igru parova, u kojoj je onaj koji je stalno varao najviše prevaren, najveća žrtva pa se nakon mnogo godina trpljenja osvećuje za sve svoje muke. Igra parova je puna duhovitih dijaloga i iznenadnih dramatičnih obrata  koji dovode do neočekivana kraja.

Dramatičar, prozaist i redatelj Matjaž Zupančič (1959.) ubraja se u autore koji su se tijekom devedesetih u Sloveniji uspješno iz reda kazališnih praktičara probili među vodeće slovenske dramske pisce. Režiju i dramaturgiju studirao je u Ljubljani i Londonu, osamdesetih godina posvetio se režiranju i vođenju Eksperimentalnog gledališča Glej, a devedesetih se počinje intenzivno baviti dramskom književnošću. Njegov umjetnički opus čini četrdeset režija, dva romana i devet dramskih djela, za koje je, između ostalih, primio čak tri Grumove nagrade (za Vladimira 1998, za Golog pianista 2001. i za Hodnik 2003. godine). Njegov dramski opus čine djela koja na osebujan način obnavljaju tradiciju teatra apsurda. Tematiziraju odnos mržnje i presije između čovjekove intime i agresivnog vanjskog svijeta koji se često izrodi u nasilnički i strastven kolektivni linč različitosti.