21. studeni 2013.

Iduće subote počinje varaždinska Adventska čarolija

Martinčević Tropp pressica

21.11.2013.-Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, uz nastup mješovitog zbora Obrtničkog glazbenog društva Varaždin,  u subotu 30. studenog  u 18,30 sati započet će Advent u Varaždinu.  U organizaciji Grada Varaždina i Turističke zajednice grada Varaždina  Advent u Varaždinu održat će se na nekoliko lokacija u povijesnoj jezgri, a u njegovu realizaciju uključili su se i Gradski muzej Varaždin, Gradska tržnica Varaždin, Filmsko kreativni studio VANIMA, Muzej Anđela, Društvo naša djeca, Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, varaždinski dječji vrtići, Koncertni ured,  Hrvatsko keramičarsko društvo Kerameikon te Varaždinska biskupija.
„Varaždinu smo ove godine pripremili bogatu, toplu i zanimljivu adventsku priču. U vremenu od  30.11. do Badnjaka pripremili smo 54 programa, od toga će se samo 3 naplaćivati i to simboličnih 10 kuna. Ostalo je sve potpuno besplatno za naše male i velike posjetitelje jer smo građanima željeli pružiti kvalitetne i raznolike programe, da mogu uživati u blagdanskom ugođaju, a da to od njih ne iziskuje financijske izdatke.“ – istaknula je na konferenciji za novinare zamjenica varaždinskog gradonačelnika i predsjednica Turističke zajednice grada Varaždina Natalija Martinčević.

 Za Varaždince i njihove goste tijekom prosinca organizirana je prigodna prodaja na Trgu slobode i na Franjevačkom trgu, a posebna je pažnja ove godine posvećena uređenju prostora. Tako će  Ulica Ljudevita Gaja tijekom prosinca biti Ulica snjegovića, u kojoj će biti postavljeno  dvanaest velikih snjegovića, a 16. prosinca će djeca sedamnaest varaždinskih dječjih vrtića u njoj izložiti svoje snjegoviće i obilježiti Dan snjegovića.
„Snjegovići će sjediti na klupama, prošetati ulicom, svaki će biti drugačiji, a toj osnovnoj obitelji snjegovića priključit će se i snjegovići koje će, uz pomoć teta, izraditi mališani iz svih 16 varaždinskih vrtića. Uz snjegoviće, djeca će izraditi i svoje kućice za ptice. Nakon završetka adventskog razdoblja, snjegovići odlaze na sjever, a kućice u šetalište Vatroslava Jagića. U Varaždinskoj kući, koja se također nalazi u Gajevoj ulici, bit će jedna obitelj snjegovića koja će se moći pogledati samo u slučaju ako se držite za ruke i ako dotaknete jedno srce.“ – pojasnila je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina i izvršna organizatorica Adventa u Varaždinu Branka Tropp.

Na Franjevačkom će trgu biti smještene bijele kućice za prodaju, a cijeli će prostor biti ukrašen suvremeno interpretiranim tradicionalnim blagdanskim dekorativnim elementima.   Na  Trgu kralja Tomislava bit će postavljen bor i razni dekorativni elementi, a adventski će vijenac ove godine biti smješten ispred Katedrale, gdje će se uz pratnju pjevačkih zborova tijekom došašća paliti  svijeće.
Sadržaji za cijelu obitelj
Najmlađi će  Varaždinci zasigurno najviše uživati tijekom Adventa u Varaždinu. Naime,  Djed Mraz će, uz program Društva naša djeca, na Trg kralja  Tomislava doći u subotu 14. prosinca u 17 sati, a tijekom prosinca za njih su, u prizemnom poslovnom prostoru na Trgu kralja Tomislava 3, organizirane i  kreativne radionice te lutkarske predstave.  Uz programe za najmlađe tijekom prosinca za Varaždince i njihove goste Gradski će muzej Varaždin organizirati dvije zanimljive izložbe, a tradicionalni božićni koncert Lada se nikako ne bi smio propustiti.

Detaljan program Adventa možete pogledati ovdje: http://www.varazdin.hr/cms-repository/file/_82c.doc