03. svibanj 2013.

Iduće subote "Okusi Hrvatske" u središtu Varaždina

okusi hrvatske

03.05.2013.-Iduće subote, 11. svibnja, Varaždinom će vladati „Okusi Hrvatske“. Riječ je o gastronomskoj manifestaciji kojom Varaždin i Varaždinska županija obilježavaju ulazak Hrvatske u europsku obitelj.
Ovaj gastro show, koji će se održavati na Trgu kralja Tomislava i na Franjevačkom trgu, danas su na konferenciji za novinare predstavili – u ime organizatora  - zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Varaždinske županije Martin Hajdinjak, direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar i Damir Crleni, predsjednik Udruge kuhara.
Na ukupno 30 štandova bit će predstavljena gastronomija svih hrvatskih županija, a na  njih 10  jela karakteristična za Varaždin i Varaždinsku županiju i autohtoni proizvodi (kolači, bučino ulje, medari, licitari).
Hranu će pripremiti, te na štandovima podijeliti naši vrsni i nagrađivani kuhari Hotela Turist, Hotela Minerva, Hotela Trakošćan i Udruge kuhara Varaždinske županije.  Njima će pomagati budući konobari i kuhari, učenici Gospodarske i Srednje škole iz Marčana.
Program počinje u 9.30 sati nastupom sekcija Centra tradicijske kulture na pozornici na varaždinskom Korzu. U 10.30 zamijenit će ih članovi Gradskog puhačkog orkestra HŽ-a koji će najaviti svečanost otvaranja „Okusa Hrvatske“. Uz čelnike Grada i Županije, Varaždincima će se obratiti i ministar turizma Darko Lorencin.
Od 11.30, nakon svečanog otvorenja, Varaždincima će biti podijeljeno više od 3000 porcija jela karakterističnih za svaku hrvatsku županiju.
Organizatori su mislili i na najmlađe, za koje će na Korzu i Trgu kralja Tomislava biti otvorene slatkaonice s besplatnim slasticama.
U glazbenom dijelu „Okusa Hrvatske“ od 11.30 do 16 sati nastupit će Mejaši Dečki z bregov.