15. ožujak 2019.

Idejno rješenje Kućanske rampe

U Gradskoj vijećnici danas je javnosti prezentirano idejno rješenje kružnog podvožnjaka kod Kućanske rampe u Varaždinu. Idejno rješenje je projekt dr.sc. Bože Solde, predstojnik odjela za graditeljstvo Sveučilišta Sjever.

„Ovo rješenje je potpuno novo u Hrvatskoj i nitko ga još do sada nije izveo. To je rješenje koje omogućuje kružni tok ispod pružnog prijelaza, s gornje strane nalaziti će se pješački trg, a željeznički promet će se nesmetano odvijati bez intervencija. Vrlo je važno da se ovim projektom omogućuje građanima prometovanje na sve četiri strane grada. Najveća prednost ovog projekta je ta da nema rušenja nekretnina i nema otkupa nekretnina koje se nalaze u prostoru, već je sve napravljeno u postojećim gabaritima“ – naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok na prezentaciji.   

Projekt je već prezentiran i policiji i željeznici i ministarstvu i svi se slažu s idejnim projektom, a Grad će nakon prikupljanja svih suglasnosti krenuti u izradu dokumentacije za dobivanje građevinske dozvole kako bi sve bilo spremno do 2021. godine kada se ponovno raspišu natječaji za Europske projekte.

Cijena izgradnje ovakvog rješenja mogla bi se kretati od 15 do 20 milijuna kuna, ali njime bi se riješio zadnji i najveći infrastrukturni problem grada, prometni čep na kojeg se najviše varaždinaca žali i odsječenost istočnog dijela grada.