26. veljača 2014.

I ove godine izniman interes za projekt KID - kino i djeca u kinu Galerija

KID

26.02.2014.- Grad Varaždin i ove se godine uključio u realizaciju projekta KID kojeg su u varaždinskoj VANIMI posvetili osnovnoškolcima i filmu. Naime, u prostorima Gradske vijećnice i ove godine učenici viših razreda šire svoju medijsku kulturu, razgovorima s uglednim filmskim umjetnicima.
Od ponedjeljka 24. do četvrtka 27. veljače kinom Galerija proći će petstotinjak učenika 5. do 8. razreda I., III., VI. osnovne škole i osnovne škole Vladimira Nazora iz Svetog Ilije, a koji sudjeluju u projektu KID 2 za više razrede osnovnih škola.

KID organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost iz Zagreba i programom Sedmi kontinent. KID kao nadopuna medijske kulture u sklopu hrvatskog jezika i književnosti djeci pruža kvalitetne europske filmove u kinu, razgovore s filmskim djelatnicima nakon filma te analize u manjim skupinama.

Ponuditi djeci nekomercijalni filmski program, upoznati ih s filmskim kritičarima, redateljima, glumcima, sinkronizatorima, objasniti im kako i zašto gledati film te na koje stvari treba obratiti pažnju kod gledanja, samo su neki od ciljeva programa KID i Sedmi kontinent, a sve u svrhu kako bi djeca postali konzumenti i europskog i nezavisnog i hrvatskog filma svih rodova i žanrova, a možda i neki budući filmski djelatnosti.

U ponedjeljak su 5. razredi gledali film Kauwboy, a gostovao je Boško Picula, u utorak je 6. razrede razveselio Vratar Liverpoola i Vjeran Kovljanić, danas im filmsk tajne otkriva Miroslav Sikavica, autor dokumentarnog filma Oblak koji će učenici i gledati, a u četvrtak za osmaše dolaze Juraj Lerotić redatelj filma Onda vidim Tanju  i Nebojša Slijepčević redatelj dokumentarnog filma Bez tate, uz koje će osmaši pogledati i animirani film Otac.

Nebojša Slijepčević autor je i dokumentarnog filma Gangster te voli kojeg smo nedavno imali prilike gldeati u kinu Galerija, a jedan je od autora dokumentarnog serijala „Direkt”, kao i Miroslav Sikavica. Juraj Lerotić  režirao je, između ostalog, i emisije Roberta Knjaza (“Mjenjačnica”, “Koledžicom po svijetu”, “Slučajni turist”).

Zbog iznimno velikog interesa za projekt, nakon gostovanja u prostorima kina Galerija osnovnoškolci s radom nastavljaju u čak tri prostora u centru Varaždina – Gradskoj vijećnici, Županijskoj palači i palači Herzer.