08. svibanj 2013.

HNK Varaždin - regionalno kazalište

presica u kazalištu

08.05.2013.-Ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić danas je,prigodom boravka u Varaždinu, na konferenciji za novinare objavila da HNK Varaždin dobiva status regionalnog kazališta.
„Time se varaždinsko kazalište i formalno izjednačava  s kazalištima u Rijeci, Splitu i Osijeku.  Realno, ono svojom kvalitetom i programom već neslužbeno ima taj status, budući da pokriva i Međimursku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko –križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Pojačano financiranje omogućit će varaždinskom kazalištu razvoj novih djelatnosti – plesne i glazbene.“ – naglasila je ministrica Zlatar Violić.
Gradonačelnik Goran Habuš  istaknuo je nakon sastanka s ministricom kako su od ukupno 8 projekata koji su iz cijele Hrvatske odabrani na prioritetnu listu za financiranje Ministarstva kulture čak  njih 2 iz Varaždina.
„Riječ je o projektu završetka Sinagoge u koju bi, da bi se konačno uredila i privela svrsi, potrebno uložiti još 15 milijuna kuna. Bit će to multimedijalni galerijsko-muzejski prostor, prostor za koncerte klasične glazbe i barokne večeri. U lipnju bi trebala krenuti obnova Varaždinske kuće, autentične građanske kuće  iz zlatnog razdoblja Varaždina između Gajeve i Uske ulice u kojoj će biti uređen turističko-informativni centar s brojnim multimedijalnim sadržajima. Njome želimo potaknuti proces revitalizacije povijesne jezgre grada, njenog održivog razvoja u gospodarskom i društvenom smislu“ – istaknuo je gradonačelnik Habuš.
Na sastanku s ministricom bili su i zamjenici varaždinskog gradonačelnika saborska zastupnica Natalija Martinčević i Vjeran Radelić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, ravnateljica  varaždinskog HNK-a Jasna Jakovljević i direktorica TZ grada Varaždina Branka Tropp.
Ministrica Zlatar Violić susrela se i s ravnateljima svih kulturnih institucija u Varaždinu.